Activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți în pădure de aproximativ 20 de indivizi
Up date: Polițiștii au identificat cinci dintre agresori. La acest moment, cele cinci persoane sunt în procedură de audiere la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei.
Agresiunea a avut loc într-o pădure de pe raza comunei Coșna, joi după-amiază.
Activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști, care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România, au fost luați la bătaie de aproximativ 20 de indivizi. Victimele au ajuns la spital.
Potrivit reprezentanților Greenpeace România unul dintre răniți este jurnalistul Mihai Dragolea.
„Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna. Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei. Avocații Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență. Cerem Inspectorului General al Poliției Române și Inspectorului Șef al IPJ Suceava să se implice direct în soluționarea acestui caz și să urmărească ancheta până la finalizarea ei!”, au scris cei de la Greenpeace Romania pe pagina lor de Facebook.
Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată, joi după-amiază, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că patru persoane (un activist de mediu, doi cameramani și un localni) au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane, în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci.
Având în vederea arealul extins al zonei au fost constituite, în regim de urgență, mai multe echipe de polițiști și jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reușit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu și a doi cameramani, a patra persoană (localnicul) reușind să părăsească singur zona împădurită și să se prezinte la sediul poliției. Cele trei persoane identificate în fondul forestier au fost preluate de echipajele de poliție și conduse la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei.
Din audierile efectuate, s-a constatat că în cursul zilei de joi, activistul de mediu și cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăiri de arbori. În timpul activității, aceștia ar fi fost surprinși de mai mulți localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul și cameramanii fiind agresați de către celelalte persoane. După inițierea activităților procedurale de audiere pentru stabilirea circumstanțelor producerii evenimentului, s-a solicitat exprimarea poziției procesuale a victimelor, prin depunerea plângerilor prealabile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere.
În cursul zilei precedente, niciuna dintre persoanele implicate nu a depus o plângere în acest sens, rezervându-și acest drept procesual, însă polițiștii din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei au continuat verificările din oficiu și au constituit un dosar penal, sub aspectul infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și distrugere. Activitățile investigative și de cercetare penală au continuat și în timpul nopții, reușindu-se obținerea acordului declarat al unuia dintre cameramani, pentru efectuarea de cercetări cu privire la cele două infracțiuni.
Ulterior, polițiștii au identificat 5 persoane, care au participat la incident.
La acest moment, cele 5 persoane sunt în procedură de audiere la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei, în paralel fiind continuate celelalte activități procedurale pentru administrarea probatoriului și dispunerea măsurilor procesuale, sub coordonarea unității de parchet competente.
Totodată, polițiștii din cadrul Biroului Delicte Silvice efectuează verificări în fondul forestier, pentru verificarea unor aspecte privind activități ilicite în domeniul silvic. Pentru corecta informare a opiniei publice vom reveni cu informații cu privire la acest caz, precum și cu măsurile dispuse în urma activităților desfășurate de polițiști, sub coordonarea procurorului de caz.