Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vine cu precizări privind starea de sănătate a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul

StiriActualitateArhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vine cu precizări privind starea de sănătate a...

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vine cu precizări privind starea de sănătate a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul și dezminte faptul că acesta ar fi suferit un AVC.

„Vă transmitem că PS Damaschin Dorneanul nu s-a simțit bine în timpul Sfintei Liturghii din ziua de luni, a doua zi de Înviere. În urma acestei stări a avut o serie de investigații medicale la Spitalul Municipal „Sf. Cosma și Damian” din Rădăuți. Aceste investigații au arătat că nu este afectat în nici un fel sistemul nervos central, astfel ipoteza unui AVC este nu doar inexactă ci și neverosimilă.
Ca urmare, vă comunicăm că PS Damaschin Dorneanul este acum sub tratament, se simte mai bine și, deși a suspendat pentru câteva zile activitatea de la birou, lucrează de la chilie”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul s-a născut la data de 24 iunie 1981 în localitatea Dornești, judeţul Suceava, fiind al doilea copil al părinților Constantin și Elena.

La botez a primit numele Ioan-Daniel.

După terminarea claselor I-VIII în localitatea natală, a urmat Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava (1995-2000), apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (2000-2004), secția Pastorală, fiind licențiat în Teologie cu lucrarea „Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire”, sub coordonarea pr. prof. Dr. Ioan Cristinel Teșu.

Între anii 2006-2008 a urmat cursurile postuniversitare de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, secția Doctrină și Cultură, încheiate cu susţinerea lucrării de dizertație „Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Vasile Răducă.

Doctoratul l-a urmat sub coordonarea Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan I. Ică jr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Cu titlul „Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie duhovnicească”, teza a fost susținută public pe 18 decembrie 2019, comisia de evaluare fiind prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Valoarea academică și duhovnicească a lucrării – una de pionierat în teologia românească – a fost apreciată de public și de membrii comisiei, primind la final calificativul maxim – „Excepțional”.

În anii 2009 și 2010 a urmat cursuri de Management proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 18 decembrie 2005. A fost hirotonit ierodiacon în 25 martie 2006, după care, în 28 aprilie același an, a fost hirotonit preot. Hirotesia întru protosinghel a avut loc în data de 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit în 25 martie 2012.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din 4 iulie 2017 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor cu titulatura de „Dorneanul”.

Hirotonia întru episcop a fost săvârşită duminică, 23 iulie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava de către un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Sursă info arhiepiscopiasucevei.ro

Facebook Comments

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

TOP CITITE

CITEȘTE ȘI