SĂRBĂTORI DE IARNĂ ÎN SIGURANȚĂ
Sărbătorile de iarnă ne încarcă cu emoții pozitive, evenimente plăcute în familie sau în comunitate, dar, totodată, în această perioadă cetățenii pot fi implicați în evenimente negative.
În acest context, la nivelul IPJ Suceava, se va desfășura campania de prevenire a victimizării cetățenilor, intitulată „Sărbători în Siguranță”, ce are drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a populației în raport cu formele de manifestare, potențialele consecințe și modalități de prevenire a criminalității specifice perioadei perioadei sărbătorilor de iarnă.
Campania se va derula pe două direcții de acțiune, astfel:
– Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului;
– Prevenirea faptelor de natură contravențională și penală la regimul articolelor pirotehnice.
Această campanie va fi implementată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, iar polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor desfășura o serie de activități informativ-preventive, urmărindu-se prevenirea victimizării cetățenilor prin diverse tipuri de infracțiuni și informarea corectă a acestora cu privire la legislația în vigoare, consecințe și riscuri asociate comiterii unor astfel de fapte.
Atracțiile de sezon, precum târgurile de Crăciun cu standuri atractive și lumini festive, sunt în general un motiv de bucurie și voie bună, însă polițiștii atrag din nou atenția asupra necesității de a rămâne vigilenți și de a nu uita că uneori acestea pot reprezenta o oportunitate pentru cei nu atât de ,,bine intenționați.”
Pentru a vă bucura necondiționat și de oriunde de atracțiile specifice acestei perioade, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava reamintește câteva recomandări esențiale pentru siguranța bunurilor dumneavoastră:
– Nu uitați că târgurile, piețele și standurile sunt tranzitate de multe persoane, unele dintre acestea putând profita de doar câteva secunde de neatenție pentru a intra în posesia bunurilor pe care le dețineți!
– Fiți vigilenți și acordați o atenție sporită persoanelor care se află în preajma dumneavoastră. Astfel, când așteptați la rând, la standuri sau în alte locuri, dacă vă simțiți aglomerați de persoane care nu vă inspiră încredere, căutați să vă schimbați locul!
– Nu țineți bani, telefoane sau orice alte obiecte de valoare în buzunarul exterior al pantalonilor, în buzunarele laterale și neasigurate ale gecilor, hainelor sau paltoanelor!
– Doamnelor și domnișoarelor, vă recomandăm să vă poziționați poșeta/geanta la vedere sau lipită de corp și asigurată cu brațul!
– Nu lăsați în autovehicul, la vedere, genți sau portofele, bani, bijuterii, telefoane mobile sau orice alte bunuri de valoare! Nu uitați să asigurați corespunzător autovehiculul!
– Nu ezitați să luați atitudine atunci când sunteți martorul unei infracțiuni, iar dacă constatați lipsa unor bunuri personale, de valoare, apelați numărul unic de urgență 112!