CAMPANIA SETEAZĂ SIGURANȚA COPILULUI TĂU!
,,Setează siguranța copilului tău” – părinți implicați pentru protecția digitală a celor mici
Creșterea utilizării tehnologiei în rândul copiilor face ca siguranța online să devină o prioritate pentru părinți, polițiști, întreaga societate.
Pentru promovarea unei culturi a siguranței digitale în rândul familiilor cu copii, prin înțelegerea și schimbarea percepției asupra rolului instrumentelor tehnice de protecție, polițiștii de prevenire implementează campania națională „Setează siguranța copilului tău”, campanie ce aduce în prim-plan responsabilitatea adulților de a crea un mediu digital sigur și echilibrat pentru cei mici, accentuând importanța dialogului deschis și a educației digitale încă din primii ani de viață.
Părinții, primii educatori în lumea digitală
Protecția copiilor nu se rezumă doar la spațiul fizic, ci și la cel virtual. De aceea, părinții trebuie să fie conștienți de pericolele din mediul online cum ar fi: conținut inadecvat, contact cu persoane necunoscute, cyberbullying, furt de date – și să le ofere celor mici un ghidaj adaptat vârstei și nivelului lor de înțelegere.


Pentru a proteja copiii de pericolele din mediul online, este crucial să luăm în considerare o serie de măsuri preventive:
- Educația și comunicarea deschisă: Este esențial să educăm copiii cu privire la riscurile și pericolele din mediul online încă de la o vârstă fragedă. Trebuie să le explicăm importanța utilizării responsabile a internetului, să le vorbim despre siguranță online, despre cum să identifice și să evite situațiile periculoase și despre cum să ceară ajutor dacă se confruntă cu probleme.
- Stabilește reguli clare și limite de utilizare: Părinții ar trebui să stabilească reguli clare și limite de utilizare a tehnologiei și a internetului în funcție de vârsta și maturitatea copiilor lor. Aceste reguli ar trebui să includă limite de timp pentru utilizarea dispozitivelor, locuri în care este permisă utilizarea lor și tipuri de conținut accesibile.
- Utilizarea funcției de control parental: Majoritatea dispozitivelor și platformelor online oferă funcții de control parental, care permit părinților să filtreze conținutul inadecvat, să limiteze timpul de utilizare și să monitorizeze activitatea online a copiilor lor. Este important să activăm și să configurăm aceste funcții în mod corespunzător pentru a asigura o protecție eficientă.
- Supravegherea activității online: Părinții ar trebui să își monitorizeze activ copiii în timp ce navighează pe internet și să rămână deschiși la discuții despre experiențele lor online. Este important să încurajăm comunicarea deschisă și să îi asigurăm pe copii că pot veni la noi cu orice întrebări sau probleme legate de mediul online.
- Încurajează utilizarea responsabilă a internetului: Copiii ar trebui să fie învățați să folosească internetul în mod responsabil și să respecte confidențialitatea și drepturile altora online. Ar trebui să fie conștienți de consecințele acțiunilor lor online și de importanța respectării normelor și regulilor comunității online.
- Fii un model pozitiv: Părinții ar trebui să fie un exemplu pozitiv pentru copiii lor în ceea ce privește utilizarea tehnologiei și a internetului. Ar trebui să demonstreze comportamente sigure și responsabile online și să fie dispuși să împărtășească experiențele lor și să ofere sfaturi și sprijin în ceea ce privește navigarea online în condiții de siguranță.
Un copil informat și protejat devine un adult responsabil. Campania „Setează siguranța copilului tău” subliniază faptul că prevenirea riscurilor online începe în familie, prin implicarea activă a părinților, dialog și educație digitală.
„Siguranța online a copiilor începe cu fiecare părinte! Rămâi informat și construiește împreună cu copilul tău un spațiu digital prietenos și protejat.” Fii la curent și află mai multe despre cum să rămâi în siguranță online pe www.sigurantaonline.ro