A fost inaugurată prima galerie de artă din țară, situată în incinta unui spital de psihiatrie FOTO

Asociația Institutul Bucovina și Spitalul Județean Suceava au inaugurat prima galerie de artă din țară, situată în incinta unui spital de psihiatrie

Asociația Institutul Bucovina, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a lansat prima galerie de artă din țară, situată în incinta unui spital de psihiatrie, în contextul 2023 – Anul Cultural Ciprian Porumbescu.

Inaugurarea oficială a noului spațiu, intitulat “ArtLaBurdujeni” a avut loc luni, 20 martie 2023, la secția de psihiatrie a spitalului județean, situată în Burdujeni, cu participarea numeroasă a reprezentanților organizațiilor partenere în acest proiect: echipa Asociației Institutul Bucovina, alături de inițiatorul proiectului, președintele Petru-Vasile Gafiuc; maestrul caricaturist Mihai Pânzaru-PIM, de asemenea inițiator al proiectelor artistice susținute de asociație, precum Galeria Zamca, dar și mentor și voluntar pentru formarea tinerilor în domeniul artei; dr. Silviu Demetriu – șeful secției de psihiatrie, Doina Chirap – asistent medical șef și dr. Irina Bălăuță; vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă și criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc de la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava.

Până pe 20 aprilie 2023, galeria (din str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 16, Suceava) va găzdui, sub tematica noii expoziții “Primăvara Porților Deschise, 49 de lucrări din colecția “Fără Limite”, semnată de artistul brăilean Ștefan Șerban, care a expus pentru prima dată la Suceava în toamna anului 2022, la Galeria Zamca – primul proiect artistic lansat de Asociația Institutul Bucovina. Artistul este nepotul scriitorului Fănuș Neagu și membru al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Ialomița, iar lucrările sale au fost expuse și în străinătate, în țări precum Cehia, Marea Britanie, Japonia și Belgia, obținând numeroase premii.

ArtLaBurdujeni este un concept nou, care promovează deschiderea către comunitate și terapia ocupațională prin artă, pentru beneficiarii secției de psihiatrie, care vor expune lucrări alături de artiștii consacrați. Apropierea de artă crește, în primul rând, șansele de integrare socială a persoanelor cu cerințe speciale, iar mai apoi, le oferă șansa de a se desprinde de rutină și de a-și dezvolta abilități utile, complementar terapiilor specifice din punct de vedere medical.

“Este un proiect de suflet, iar noi suntem o mare familie, care are în minte poate cel mai important lucru: de a valorifica potențialul fiecărei persoane din comunitate. Credem foarte mult într-o ocupație, într-un loc de muncă pentru persoanele cu dizabilități și cele din toate categoriile vulnerabile”, a transmis Petru-Vasile Gafiuc, președintele Asociației Institutul Bucovina.

Prezent la eveniment, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a salutat la rândul său această inițiativă, afirmând că mesajul pe care doresc să îl promoveze este acela că arta reprezintă un bine pentru întreaga comunitate.

Din punctul de vedere al unui specialist, criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc de la DJC Suceava a subliniat că “artistul clădeșt,e pas cu pas, un spațiu și un timp numai al său, în care exprimă o forță creatoare și un sentiment de firesc. El nu pictează neapărat ceea ce vede, ci mai curând ceea ce simte”. Despre noul proiect de artă la Suceava a vorbit și maestrul Mihai Pânzaru-PIM, curatorul galeriei, numindu-l “dovada unui vis care s-a împlinit prin augumentare”, și prin crearea unei rețele de galerii în orașul nostru.

Colaborarea dintre Asociația Institutul Bucovina și secția de psihiatrie a Spitalului Județean a început încă din anul 2005, sub forma mai multor proiecte care facilitează incluziunea socială a beneficiarilor și formarea profesională a personalului din cadrul acestei secții. În prezent, voluntarii din proiectul “VOCSănătate – Voluntari pentru Sănătate” organizează sesiuni de sprijin de la egal la egal cu pacienții din Burdujeni, iar prin intermediul organizației, cadrele medicale participă frecvent în mobilități europene pe tematica sănătății mintale și beneficiază de conectarea la rețele internaționale, cu activitate în domeniul social.

La eveniment au fost prezente și alte două delegații internaționale: din partea EUCOMS – Rețeaua Europeană a Furnizorilor de Servicii pentru Sănătate Mintală, reprezentanții filialelor din Olanda și Belgia, însoțiți de președintele acestei rețele – dr. René Keet, și din partea Spitalului Regional de Psihiatrie Cernăuți, prin managerul Anzhela Levytska și psihologul Nataliia Padurian.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top știri citite:

Știri ultimă oră: