Acțiune de amploare a polițiștilor suceveni. Au aplicat peste 500 de sancțiuni și reținut 75 de permise de conducere FOTO VIDEO

Stire din :

Acțiune de amploare a polițiștilor suceveni. Au aplicat peste 500 de sancțiuni și reținut 75 de permise de conducere.

În acest weekend 31 martie – 02 aprilie 2023, polițiștii din cadrul IPJ Suceava au inițiat o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri dar și pe fondul vitezei excesive.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, a precizat că acțiunea a avut atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare.

Două BMW-uri au ajuns în dotarea IPJ Suceava

În cadrul acțiunii au fost utilizate toate aparatele radar montate pe autospecialele inscripționate și neinscripționate precum și cele Laser TruCam, precum și aparetele etilotest, etilometru și DrugTest Drager.

Totodată, au fost utilizate și noile autospeciale intrate în dotarea IPJ Suceava, cu parametri tehnici de ultima generație, autospecialele urmând a fi folosite pentru supravegherea, verificarea și controlul traficului rutier, dar și în misiunile de intervenție operativă.

De asemena, autospecialele sunt destinate intervenției prompte la apelurile 112 privind abateri sau infracțiuni la regimul rutier.

„Principalul beneficiar al noilor dotări este comunitatea suceveană în condițiile în care destinația autospecialelor este creșterea gradului de siguranță rutieră pe raza județului. Acest fapt se raportează și la efectul de descurajare a unor comportamente neadecvate în trafic, în principal neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier sau încercarea de a fugi de la locul comiterii unor fapte ilicite a unor șoferi, beneficiind de avantajul tehnic al unor vehicule.

Caracteristicile tehnice, dublate și de tracțiunea integrală a autospecialelor asigura stabilitate și siguranță și polițiștilor rutieri care le utilizează, în contextul în care în județul nostru se înregistrează condiții meteo nefavorabile pe perioade crescute de timp din an. 

Organizarea unor acțiuni tematice care vizează toate cauzele generatoare de accidente rutiere grave și utilizarea unor mijloace moderne de acțiune și intervenție ofera premisele creării unui climat de siguranță rutieră”, a transmis Ionuț Epureanu.

În cadrul amplei acțiuni organizate în perioada 31 martie – 02 aprilie 2023 polițiștii rutieri au aplicat 512 sancțiuni contravenționale în valoare de 285.700 lei.

De asemenea, au fost suspendate 75 de permise de conducere și au fost retrase 14 certificate de înmatriculare.

Au fost testați cu aparatul etilotest și drugtest peste 400 de șoferi, fiind constatate și 5 infracțiuni la regimul rutier.

Deși acțiunea a avut un scop principal preventiv au fost identificate și situații de o gravitate deosebită, fiind surprinși șoferi sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului, chiar și în cadrul activităților comune dsfășurate cu reprezentanții mass – media.

În toate situațiile au fost dispuse măsurile legale necesare, fiind întocmite dosare penale și fiind aplicate sancțiuni contravenționale.

Depistați conducând sub influența drogurilor sau a alcoolului

În jurul orei 20.50, echipajul din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava format a oprit pentru control pe strada Ana Ipătescu din municipiul Suceava autoturismul condus de către un bărbat de 35 ani care emana halenă alcoolică.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilometru și a rezultat valoarea de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Judeţean Suceava-U.P.U., unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge.

In cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

Tot în cadrul acțiunii, în jurul orei 19.40, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Suceava, aflându-se exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe str. Drumul Național 2, din mun. Suceava, județul Suceava, au oprit în trafic autoturismul condus de către un bărbat în vârstă de 39 ani, cu domiciliul în municipiul Suceava.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drager, DrugTest aflat în dotarea Serviciului Rutier Suceava, acesta indicând rezultat pozitiv la Benzodiazepines (benzodiazepine).

Având în vedere rezultatul indicat șoferul a fost condus la Spitalul Județean Sf. Ioan cel Nou Suceava, secția U.P.U, judeţul Suceava, unde i-au fost prelevate probe biologice necesare în vederea determinării prezenței în organism a substanțelor psihoactive.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a unor substanţe psihoactive”.

  • Recomandări preventive

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Știri citite:

Știri ultimă ora :