AcasăActualCampanie de informare privind campanii gratuite de testare, stadializare și direcționare la...

Campanie de informare privind campanii gratuite de testare, stadializare și direcționare la tratament a pacienților cu boli hepatice

Stire din :

Campanie de informare privind campanii gratuite de testare, stadializare și direcționare la tratament a pacienților cu boli hepatice

Universitatea de Medicina și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași, împreună cu Asociația Romana Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași lansează Campania de informare, educare și conștientizare printr-o serie de evenimente județene ce anunță campanii gratuite de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice în județele incluse in proiectul LIVE(RO)2-EST.

Obiectivul proiectului constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusurile hepatice B/D si C, din județele Bacau, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

În contextul pandemic cauzat de COVID-19 care a pus o presiune deosebită asupra sistemului de sănătate, în ultimii doi ani, 2020 si 2021 nu se releva o îmbunătățire în depistarea cazurilor de hepatită virală cronică.

OMS arată că în Europa 13,3 milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B (1,8% din adulți) și 15 milioane de persoane cu hepatită C (2,0% din adulți) iar două treimi din persoanele infectate trăiesc în Europa de Est și Asia Centrală.

Hepatita B provoacă aproximativ 36.000 de decese, iar hepatita C aproximativ 86.000 de decese pe an în cele 193 state membre ale OMS. La nivel global, o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli legate de hepatită.

Conform INSP-CNSCBT, în România, în anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C un număr de 48 de cazuri, de aproape cinci ori mai puține față de anul precedent.

În anul 2020 în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale acute B și C, in județul Suceava, s-au înregistrat 0 cazuri noi iar în anul 2021 s-a înregistrat un caz nou de hepatita B.

La sfârșitul anului 2021 în statistică pe județ figurează un număr total de 11.534 persoane suferinde de ciroza și alte afecțiuni hepatice cronice.

Măsuri aplicate de DSP în vederea limitării infectării persoanelor cu virusul hepatic:

  • intensificarea activităților de promovare a sănătății în populația generală și în grupele cunoscute ca fiind la risc pentru HVB și HVC;
  • intensificarea activităților de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, în funcție de specificul unității și de riscul pe care îl presupun diferitele proceduri medicale
  • Prevenția adevărată a hepatitei virale – VACCINAREA, prin estimarea acoperirii vaccinale si derularea activității de vaccinare prin programe naționale de sănătate, prin cabinete medicale de familie.

Activitatea de estimare a acoperirii vaccinale se desfășoară bianual: in lunile februarie si august, prin identificarea numărului de copii înscriși pe listele tuturor medicilor de familie din mediul urban si rural, copii care sunt vaccinați corespunzător vârstei prevăzute în calendarul național de vaccinare.

În anul 2021 dintr-un număr total de 1564 copii de vârstă 1-2 ani, catagrafiați de către medicii de familie au fost vaccinați 1090.

Motivele nevaccinarii sunt:

  • Contraindicații medicale – 10,3%
  • Refuz parinte – 18,73%
  • Neprezentare – 18,15%
  • Nascut in strainatate – 3,77%

În județul Suceava, în cadrul unităților administrative teritoriale își desfășoara activitatea un numar de 75 Asistenți Medicali Comunitari și șase mediatori sanitari, dupa cum urmează:

  • mediul urban – șase asistenți medicali comunitari și patru mediatori sanitari
  • mediul rural – 69 asistenți medicali comunitari și doi mediatori sanitari

Asistența medicală comunitară, reprezintă primul nivel al furnizării de servicii medicale din asistenţa primară, este direct implicata in educația sanitara a populatiei și poate fi implicata in recomandarea informata a participarii populației la testare.

Importanța depistării hepatitelor virale cronice este indicata de prevalenta ridicată a hepatitelor virale cronice, de vârstele tot mai scăzute la care apar, dar mai ales trebuie ținut seama de consecințele grave și ireversibile în hepatitele netratate.

Nu trebuie sa va lăsați păcăliți de faptul ca infecția cu virus hepatic B, C sau D nu dă mereu simptome. Spre deosebire de virusul hepatic A, virusul B poate cauza atât o forma acută de hepatită, cât și una cronica.

Hepatita B este cea mai frecventa afecțiune cronica din lume iar depistarea timpurie prin testare a infecției virale este primul pas pentru prevenirea afectării severe a ficatului!

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Din aceeasi categorie :

Bărbat luat la bătaie într-o spălătorie auto din Rădăuți

Sâmbătă după-amiază, lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat de 49 ani, din orașul Milișăuți,...

Programul evenimentelor organizate de Ziua Bucovinei

Săptămâna viitoare debutează cu marcarea Zilei Bucovinei, când organizăm mai multe evenimente, unele fiind în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, a anunțat președintele Consiliului...

Peste 160 de percheziţii DNA în București, Suceava și alte șase județe, într-un dosar de corupție și infracțiuni la regimul vamal

În cursul zilei de 23 noiembrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 162 de locații (o...

Autobuze din oră în oră din Gara Burdujeni spre Aeroportul Suceava, din 15 decembrie

Anunțul a fost făcut de viceprimarul Lucian Harșovschi, miercuri, în ședința de Consiliu Local. "Mai mult, vom avea și autobuz de noapte care va...

Gheorghe Flutur: „Am obținut o serioasă victorie pentru pensionari, majorarea punctului de pensie cu 12,5 % pentru toate pensiile”

Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele PNL, a anunțat că în urma ședinței de luni seară a coaliției de guvernare au fost stabilite măsuri importante pentru creșterea...
Ultimile stiri :