AcasăActualCancerul de prostată, tratat prin prostatectomie radicală efectuată în premieră la Spitalul...

Cancerul de prostată, tratat prin prostatectomie radicală efectuată în premieră la Spitalul Județean Suceava

Stire din :

În cadrul Spitalului Judetean Suceava, echipa secției de Urologie a realizat, cu succes, în premieră pentru județul Suceava, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică .

De aceasta intervenție chirurgicală a beneficiat în luna august un pacient de 67 ani din comuna Stroiești, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată ( stadiul IIB), în urma efectuării unei puncții de prostată și prezentând un nivel seric PSA( antigen specific prostate) crescut.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, rezultatele postoperatorii au fost favorabile și pacientul s-a externat cu plaga vindecată la o săptămână, la trei săptămâni prezentând micțiuni fizologice, fără a mai necesita tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ .

Prostatectomia radicală este tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostată, care este o afecțiune des întalnită la bărbați și este a doua cauză de deces, după cancerul de plămâni. Unul din zece bărbați din Europa este afectat de acest tip de cancer.

Prostatectomia radicală reprezintă extirparea în totalitate a prostatei în bloc cu veziculele seminale, țesutul celulo-grasos periprostatic si ganglionii limfatici urmat de anastomoza vezico-uretrala. Este optiunea fundamentala pentru pacientii aflati in stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranta lunga de viata si status biologic bun.

Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie.

Există mai multe tipuri de prostatectomie radicala : Prostatectomia clasică –  este metoda traditionala si implica realizarea unei incizii in partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatica.

Prostatectomia laparoscopică – chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o camera atasata, precum si instrumentele chirurgicale.

Prostatectomia asistată robotic – asemanatoare celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii in abdomen, insa interventia chirurgicala va fi realizata cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sângerare, infecții, tromboza venoasă profundă și trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinatate , incontinenta urinara prin lezarea sfincterului, disfunctie erectilă.
Majoritatea pacienților pot prezenta incontinență urinară. Mulți dintre ei au un control foarte bun imediat dupa scoaterea cateterului uretro-vezical în schimb alții vor pierde urina timp de câteva săptămâni. Cei mai mulți vor avea un control urinar bun dupa 6-12 săptămâni postoperator.

Din echipa medicală au făcut parte dr. Filip Alexei medic primar urolog , dr. Ilisei Andrei -medic urolog si asistenta de bloc operator Bumbu Ioana, intervenția menționată fiind efectuată sub anestezie generală: dr Barbunc Danut -medic primar ATI și asistenta Adochitei Aura .

”Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă  șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază ,datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Spitalul Judetean Suceava, de un act medical complex pentru care, pâna acum, erau îndrumați spre clinicile universitare , fiind cunoscut faptul ca suportul familiei si prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului” – dr. Filip Alexei.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Din aceeasi categorie :

Bărbat luat la bătaie într-o spălătorie auto din Rădăuți

Sâmbătă după-amiază, lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat de 49 ani, din orașul Milișăuți,...

Programul evenimentelor organizate de Ziua Bucovinei

Săptămâna viitoare debutează cu marcarea Zilei Bucovinei, când organizăm mai multe evenimente, unele fiind în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, a anunțat președintele Consiliului...

Peste 160 de percheziţii DNA în București, Suceava și alte șase județe, într-un dosar de corupție și infracțiuni la regimul vamal

În cursul zilei de 23 noiembrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 162 de locații (o...

Autobuze din oră în oră din Gara Burdujeni spre Aeroportul Suceava, din 15 decembrie

Anunțul a fost făcut de viceprimarul Lucian Harșovschi, miercuri, în ședința de Consiliu Local. "Mai mult, vom avea și autobuz de noapte care va...

Gheorghe Flutur: „Am obținut o serioasă victorie pentru pensionari, majorarea punctului de pensie cu 12,5 % pentru toate pensiile”

Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele PNL, a anunțat că în urma ședinței de luni seară a coaliției de guvernare au fost stabilite măsuri importante pentru creșterea...
Ultimile stiri :