sâmbătă, septembrie 24, 2022
15 C
Suceava
AcasăActualCancerul de prostată, tratat prin prostatectomie radicală efectuată în premieră la Spitalul...

Cancerul de prostată, tratat prin prostatectomie radicală efectuată în premieră la Spitalul Județean Suceava

În cadrul Spitalului Judetean Suceava, echipa secției de Urologie a realizat, cu succes, în premieră pentru județul Suceava, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică .

De aceasta intervenție chirurgicală a beneficiat în luna august un pacient de 67 ani din comuna Stroiești, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată ( stadiul IIB), în urma efectuării unei puncții de prostată și prezentând un nivel seric PSA( antigen specific prostate) crescut.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, rezultatele postoperatorii au fost favorabile și pacientul s-a externat cu plaga vindecată la o săptămână, la trei săptămâni prezentând micțiuni fizologice, fără a mai necesita tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ .

Prostatectomia radicală este tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostată, care este o afecțiune des întalnită la bărbați și este a doua cauză de deces, după cancerul de plămâni. Unul din zece bărbați din Europa este afectat de acest tip de cancer.

Prostatectomia radicală reprezintă extirparea în totalitate a prostatei în bloc cu veziculele seminale, țesutul celulo-grasos periprostatic si ganglionii limfatici urmat de anastomoza vezico-uretrala. Este optiunea fundamentala pentru pacientii aflati in stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranta lunga de viata si status biologic bun.

Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie.

Există mai multe tipuri de prostatectomie radicala : Prostatectomia clasică –  este metoda traditionala si implica realizarea unei incizii in partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatica.

Prostatectomia laparoscopică – chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o camera atasata, precum si instrumentele chirurgicale.

Prostatectomia asistată robotic – asemanatoare celei laparoscopice, se vor realiza mici incizii in abdomen, insa interventia chirurgicala va fi realizata cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sângerare, infecții, tromboza venoasă profundă și trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinatate , incontinenta urinara prin lezarea sfincterului, disfunctie erectilă.
Majoritatea pacienților pot prezenta incontinență urinară. Mulți dintre ei au un control foarte bun imediat dupa scoaterea cateterului uretro-vezical în schimb alții vor pierde urina timp de câteva săptămâni. Cei mai mulți vor avea un control urinar bun dupa 6-12 săptămâni postoperator.

Din echipa medicală au făcut parte dr. Filip Alexei medic primar urolog , dr. Ilisei Andrei -medic urolog si asistenta de bloc operator Bumbu Ioana, intervenția menționată fiind efectuată sub anestezie generală: dr Barbunc Danut -medic primar ATI și asistenta Adochitei Aura .

”Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă  șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază ,datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Spitalul Judetean Suceava, de un act medical complex pentru care, pâna acum, erau îndrumați spre clinicile universitare , fiind cunoscut faptul ca suportul familiei si prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului” – dr. Filip Alexei.

Urmărește știrile BucovinaMedia.ro și pe Google News

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: