miercuri, august 10, 2022
14.9 C
Suceava
AcasăActualCarmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal Matei Vișniec, a murit răpusă de...

Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal Matei Vișniec, a murit răpusă de COVID

Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal Matei Vișniec, a murit răpusă de COVID

Managerul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a murit, luni, la Spitalul Județean Suceava, la o săptămână după ce a împlinit vârstă de 53 de ani.

Carmen Veronica Steiciuc a fost internată în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava în data de 23 octombrie, cu o formă severă de Covid-19.

În cursul zilei de sâmbătă, 30 octombrie, aceasta a fost transferată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Covid și a fost intubată. Din nefericire, luni după-amiază, Carmen Veronica Steiciuc a pierdut lupta cu boala.

„Covid-19 continuă să facă victime și e extrem de dureros să tot pierdem ființele dragi.
Astăzi a plecat dintre noi și Carmen Steiciuc, cea care a avut grijă de teatrul sucevean chiar de la înființarea sa. Teatrul ”Matei Vișniec” este astăzi o mărturie a pasiunii sale și a implicării în lumea culturală suceveană.
Poetă, director al revistei „Bucovina literară”, organizator al Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș”, a fost licențiată a trei facultăți, urmând și un doctorat în teatrologie. Din păcate, drumul său s-a oprit prea repede, iar nouă ne mai rămâne doar să îi mulțumim pentru munca depusă și să îi păstrăm memoria vie.
Drum lin, Carmen Steiciuc!”, a transmis Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Poetă, publicistă, teatroloagă, organizatoare de festivaluri literare şi teatrale, manager de teatru, Carmen Veronica Steiciuc a fost un valoros om de cultură al Bucovinei. Personalitatea sa a fost construită şi pe marginea unor valenţe mai puţin cunoscute, dar la fel de importante: a fost deopotrivă inginer, sociolog, asistent social, ghid autorizat, manager de proiecte, artist fotograf şi recitator.

Proiectele sale culturale însumează 56 de proiecte de asistenţă socială derulate între 1990-1997 în colaborare cu Christian Children’s Fund of Canada; 2 proiecte culturale transfrontaliere România-Ucraina; 106 proiecte literare (pentru 38 de proiecte fiind director şi pentru alte 68 de proiecte, coordonator/partener/membru al juriului); 31 de proiecte editoriale (8 ca autor, unul co-autor şi 23 ca redactor de carte), toate aceste cărți publicate în perioada 1995 – 2019. Carmen Veronica STEICIUC a fost director artistic al proiectului Suceava – Capitală Culturală Europeană, derulat în septembrie-decembrie 2015 precum şi director/coordonator a peste 460 evenimente teatrale şi turnee cu spectacole montate după piese semnate de dramaturgi sau regizori români sau străini.

În calitate de director general şi apoi manager, a construit cea mai importantă instituție de spectacole a judeţului Suceava – Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava – şi a semnat, între 2016 şi 2021, intrarea în producție a 19 spectacole pentru scenă, 3 spectacole lectură şi a 5 spectacole pentru spaţii neconvenţionale. Carmen Veronica Steiciuc este de asemenea iniţiatoarea şi creatoarea Zilelor Matei Vişniec încă din 2013, eveniment teatral devenit ulterior Zilele Teatrului Matei Vişniec, un amplu festival internaţional de teatru care are loc la Suceava în luna mai.

Lucrările sale ştiinţifice în domeniul teatrului au încununat munca ultimilor ani în care s-a dedicat artei teatrale. Din toamna acestui an, Carmen Veronica Steiciuc era doctorand în domeniul teatrologie, al Şcolii Doctorale de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Arte George Enescu din Iaşi. O mare prietenă şi o cunoscătoare a operei dramaturgului Matei Vişniec, s-a aplecat cu deosebită atenţie şi admiraţie asupra creaţiei sale, studiu pe care ar fi vrut să-l continue.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, fost redactor șef al revistei ,,Bucovina Literară”, fost președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni, membră a Societății Internaționale a Poeților din Washington D.C. – SUA, membră a Asociației Internaționale a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români LITERART XXI New York, membră a Ordinului Poeților Mantelați din cadrul Asociației Poesia Attiva – Unicorno, Torino, Italia, a Asociației Italienilor din România, Carmen Veronica Steiciuca marcat deopotrivă lumea literară, prin excelenţă, poezia.

În ceea ce priveşte activitatea literară, Carmen Veronica Steiciuc şi-a făcut debutul publicistic în anul 1988, în „Pagini Bucovinene” nr. 7, (poeme). A colaborat de-a lungul anilor cu publicaţii precum Romanian Civilization no. 2, 1993, Romanian Cultural Fundation, Iaşi; (poeme) ROET, Drenthe, Hollande, 2000; (traduceri – cartea „Noiembrie la Drenthe”- Belcozar) Familia, Vatra, Tribuna, Ateneu, Flacăra, Luceafărul, Caiete botoşănene, Pagini bucovinene, Bucovina Literara, Zona literara, Ethos, Septentrion, Zburătorul, Cuvântul Libertaţii, Orizont, Arboroasa, Crai Nou, Origini-Romanian Roots, Caietele internaţionale de poezie /Cahiers internationaux de poésie,  Di nuovo insieme – RO.AS.IT, In Memoriam, Dacia Literară etc. (poeme, articole, interviuri).

Proiecte editoriale:

(autor): Culoarea neprevăzută a orei, Centrul de Studii Româneşti, Iaşi, 1995; The essence of a dream, Editura Cuvântul Nostru, Suceava, 2003; Poeme de religii diferite, Editura Augusta, Timişoara, 2004; Cu o pereche de aripi noi, Editura Augusta, Timişoara, 2005; Cu o pereche de aripi noi / Avec une paire d’ailes nouvelles, ediţie bilingvă româno – franceză, traducere Florina Liliana Mihalovici, Editura Augusta, Timişoara, 2008; Vitrina cu dimineţi circulare / La vitrine aux matins circulaires, ediţie bilingvă româno-franceză, traducere Florina Liliana Mihalovici, Editura Paralela 45, Piteşti, 2010; Incertitudini în formă de aripă, Colecţia Opera Omnia, Editura TipoMoldova, Iaşi, 2011; Iahtul cu prieteni imaginari, Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2019.

(co-autor): Antologia Sol omnibus lucet, Editura Lidana, 2012.

(redactor de carte): „San Giorgio e il Drago”- ediţie bilingvă (româno-italiană), editată de RO.AS.IT., 2006. „Poeţi olandezi contemporani”- antologie bilingvă (româno-olandeză), editată de Centrul Culturii Tradiţionale Suceava, 2006; „Caiete Udeştene”- editate de Centrul Culturii Tradiţionale Suceava, 2006, 2007,2008; „Caiete Mălinene” – editate de Centrul Culturii Tradiţionale Suceava, 2007, 2008; „Lumea Carpatică”- revistă de cultură şi civilizaţie tradiţională (număr comemorativ S. Fl. Marian), editată de Centrul Culturii Tradiţionale Suceava, 2007;  „Caiete Udeştene” – editate de Centrul Cultural Bucovina Suceava, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. 2014, 2015; „Caiete Mălinene” – editate de Centrul Cultural Bucovina Suceava, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014;  „Tineri autori la porțile dramaturgiei” – editura Charmides 2015 – antologia cuprinde cele mai frumoase zece texte din prima ediție a Concursului național de dramaturgie „Matei Vișniec”.

Carmen Veronica Steiciuc este deţinătoarea a peste 50 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale de poezie. În iunie 2009 a fost rezident literar la Vila scriitoarei Marguerite Yourcenar, Centrul departamental de rezidenţă a scriitorilor europeni din Saint-Jans-Cappel, Departamentul de Nord, Franţa, în urma unui concurs desfăşurat la Paris în 2008. În martie 2014 a primit rezidenţa artistică oferită de La Napoule Art Foundation la Chateau de la Napoule, Mandelieu, Franţa, în urma unui concurs desfăşurat in Statele Unite ale Americii în noiembrie 2013.

„Noiembrie a adus o veste tristă: Carmen Veronica Steiciuc, directoarea Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, a plecat dintre noi. Poetă, director de revistă, iubitoare și promotor al artei în toate formele ei, plecarea ei reprezintă o mare pierdere pentru teatrul și cultura suceveană. Toți știm că a fost o ființă deosebită, suflet blând, calm, echilibrat, plin de lumină și iubire, pe care le oferea cu generozitate tuturor!
A fost o colegă deosebită, un manager responsabil. Venea săptămânal la primărie, să ne consultăm cu privire la cele mai bune decizii pentru teatru, având grijă să nu deranjeze pe cei din jurul ei.
Când am aflat că starea ei de sănătate s-a înrăutățit, am stat în contact permanent cu medicii, care au făcut totul pentru a o salva.
Carmen a fost conștientă că organismul ei nu mai rezistă, din cauza istoricului ei medical, așa că și-a luat rămas bun și a plecat spre teatrul de stele. S-a stins demn la fel cum a trăit!
Ca primar și colaborator, voi propune să fie depusă în foaierul Teatrul ”Matei Vișniec” – casa ei de suflet, pe care a decorat-o cu pasiune, iubire chiar de la înființare, în urmă cu 6 ani.
Voi propune să fie declarată post-mortem ”Cetățean de Onoare” în ședința de Consiliu Local din noiembrie 2021.
Sincere condoleanțe familiei îndoliate!
Dumnezeu să o odihnească în lumină!”, a transmis Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Urmărește știrile BucovinaMedia.ro și pe Google News

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: