spot_img

Deputatul Ioan Bălan solicită măsuri ferme pentru eliminarea riscului de extindere a pestei porcine africane la nivelul județului Suceava

AcasăPoliticăDeputatul Ioan Bălan solicită măsuri ferme pentru eliminarea riscului de extindere a...

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, i-a solicitat ministrului agriculturii, Petre Daea, dar și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu, luarea de măsuri ferme pentru eliminarea riscului de extindere a pestei porcine în județul Suceava.

„În ultimii ani, fermierii din România au fost puternic afectați de seceta pedologică, de sutele de focare de pestă porcină africană și de apariția unor focare de gripă aviară. Aceste provocări vin în contextul în care piața internă face față, cu mare dificultate, concurenței produselor care vin din import, lucru reflectat într-o degradare puternică și constantă a balanței comerciale a țării.

Din nefericire, la aproape 5 ani de la apariția primelor focare de pestă porcină africană pe teritoriul României, în țara noastră continuă să fie depistate surse de infectare și focare active, de la ferme sau din mediul sălbatic (populația de porci mistreți), determinând eutanasierea întregilor efective de porci din unele ferme românești. De exemplu, recent, la nivelul județului Suceava, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a identificat un nou focar de pestă porcină africană în populația de mistreți din raza teritorială a localității Iacobeni. De asemenea, tot în județul Suceava, ne confruntăm cu un focar de gripă aviară la Fălticeni. În condițiile în care și în gospodăriile individuale din județul Suceava sunt crescuți porci și păsări pentru consumul individual al gospodăriilor, iar extinderea focarelor de pestă porcină și de gripă aviară ar fi devastatoare pentru mulți cetățeni și fermieri locali, vă solicit, domnule ministru, domnule președinte, următoarele informații:

  • Ce măsuri ați propus, în colaborare cu Ministerul mediului, apelor și pădurilor, în vederea limitării propagării virusului pestei porcine africane de către porcii mistreți în județul Suceava?
  • Ce măsuri ați dispus pentru a limita extinderea virusului gripei aviare la nivelul județului Suceava?
  • Câte acțiuni s-au întreprins, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, în vederea preîntâmpinării circulației neautorizate a animalelor pe teritoriul județului Suceava, factor de risc pentru apariția de noi focare de pestă porcină africană, precum și de gripă aviară?”, a transmis Ioan Bălan.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite

spot_img