miercuri, august 10, 2022
14.9 C
Suceava
AcasăActualDializă peritoneală accesibilă acum și la Spitalul Județean Suceava

Dializă peritoneală accesibilă acum și la Spitalul Județean Suceava

Dializa peritoneala accesibila acum si la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava

În premieră la Spitalul Județean Suceava, o pacientă recent diagnosticată cu boală renală cronică în stadiu terminal, a fost supusă unei proceduri numită dializă peritoneală.

Boala cronică de rinichi reprezintă o problema majoră de sănătate, cu o prevalență de peste 10% ( la nivel global, o persoană din 10 are aceasta boală); dintre bolnavi, aproximativ 1 % vor ajunge în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcției renale ( hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal).
Prin comparație cu hemodializa, în dializa peritoneală se folosește pentru curățarea toxinelor, o membrană biologică, membrană peritoneală. 
În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal. Cu ajutorul acestuia se introduce intraabdominal un lichid steril special ce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras și inlocuit. Asigură o serie de avantaje, putând în final să îmbunătățească calitatea vieții pacienților la care această metodă poate fi realizată.
Cateterul de dializă peritoneală a fost inserat de catre o echipă chirurgicală specializată ( dr. Petru Velnic și dr. Lucian Leneschi ), ulterior realizându-se pe Sectia de Nefrologie instruirea și initierea schimburilor de dializă, evoluția fiind favorabilă și lipsită de incidente.
Odata cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la nivelul Spitalului Judetean de Urgență „ Sfântul Ioan cel Nou„ Suceava, cu excepția transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat și integrat al tuturor pacientilor cu afecțiuni renale.

Diagnosticul și tratamentul glomerulopatiilor – evaluare imunologică completă, efectuare puncție – biopsie renală;
Diagnosticul și tratamentul nefropatiilor tubulo-interstițiale;
Managementul pacientului cu boală cronică de rinichi – incetinirea progresiei bolii, asigurarea abordului vascular permanent sau peritoneal, investigarea complicațiilor asociate bolii (inclusiv scintigrafie paratiroidiana);
Diagnosticul și tratamentul injuriei renale acute;
Diagnosticul și tratamentul patologiei infectioase a aparatului reno-urinar;
Diagnosticul și tratamentul diselectrolitemiilor.
Trebuie subliniat că aceste progrese terapeutice și diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare în echipa multidisciplinară, între secțiile de Nefrologie, Anatomie Patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Interventionala.
„Preocuparea majoră a conducerii spitalului este diversificarea serviciilor medicale, cresterea continua a calitatii actului medical, siguranta si confortul pacientului dar si al cadrelor medicale si de aceea investitiile vor fi majore in aceasta directie in viitorul apropiat”, au tranamis reprezentanții Spitalului Județean Suceava.

Urmărește știrile BucovinaMedia.ro și pe Google News

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: