vineri, mai 20, 2022
26.3 C
Suceava
AcasăActualFabrica de panouri de lemn masiv din Siret va fi închisă. 300...

Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret va fi închisă. 300 de sireteni rămân fără locuri de muncă

Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret va fi închisă de HS Timber. 300 de sireteni rămân fără locuri de muncă

HS Timber Productions a anunțat restructurarea operațiunilor sale din județul Suceava, începând cu sfârșitul primului trimestru al anului 2022. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuți, va fi închisă în totalitate. În fabrica din Rădăuți, o parte dintre operațiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producția de stâlpi și grinzi din Rădăuți va rămâne în funcțiune. Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri.

Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, consideră că închiderea fabricii de panouri de lemn masiv are un impact negativ asupra orașului.

„Cele 300 de locuri de muncă ocupate de sireteni vor fi desființate. Oare ce vor face cei care au credite la bancă, sau familiile în care și soțul și soția lucrează la această fabrică? Vom încerca în limita posibilităților noastre să găsim mijloace de reintegrare profesională sau de sprijin social. Bugetul local pierde aproape 1.000.000 de lei/an, sumă care reprezintă cota defalcată încasată din impozitul pe salarii de la această firmă. Pierdem donații și sponsorizări pentru zona socială, educațională și de sănătate. În ultimii 11 ani acestea s-au ridicat la aproape 2 milioane de euro.Închei prin a mulțumi firmei HS Timber Production pentru aportul adus la dezvoltarea orașului nostru”, a transmis Adrian Popoiu, primarul orașului Siret.

Compania austriac[ susține că principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului”.

„Achiziția de lemn rotund pe piața din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina și Rusia nu mai sunt disponibile pentru achizițiile de materie primă, din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum și birocrația laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producția de energie verde și vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă. Investițiile importante necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condițiile actuale de piață.

Aproximativ 600 de angajați vor fi afectați de restructurare. Compania face tot posibilul să le ofere cât mai multora dintre ei oportunități de a continua să lucreze în cadrul grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menține impactul social la un nivel cât mai redus posibil.

În România, HS Timber Productions își continuă activitatea cu două fabrici de cherestea și o fabrică de panel în alte locații, cu un total de aproximativ 2.400 de angajați. Aceste fabrici nu sunt afectate de restructurare. Compania investește în continuare în modernizarea și îmbunătățirea operațiunilor în unitățile respective”, a anunțat compania austriacă într-un comunicat de presă.

Urmărește știrile BucovinaMedia.ro și pe Google News

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: