luni, iulie 4, 2022
31.6 C
Suceava
AcasăActualFestivalul Internațional "Ciprian Porumbescu" debutează joi, 2 iunie VIDEO

Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu” debutează joi, 2 iunie VIDEO

Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu” debutează joi, 2 iunie

Miercuri, 01 iunie, au debutat la Suceava Zilele Ciprian Porumbescu. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, care a precizat este vorba despre o serie de evenimente organizate pentru a pune în valoare personalitatea și opera marelui compozitor român.

Evenimentul central al evenimentului îl constituie Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, care va debuta joi, 02 iunie.

„Evenimentele se vor derula pe durata întregii săptămâni, prin urmare duminică vom fi prezenți și la Stupca la cimitirul familiei Porumbescu pentru comemorare, pentru a depune jerbe de flori la mormântul lui Ciprian Porumbescu și la cele ale membrilor familiei”, a declarat Niculai Barbă.

Acesta a precizat că Zilele Ciprian Porumbescu au debutat printr-o serie de activități organizate de Școala Populară de Artă „Ion Irimescu” din cadrul Centrului Cultural „Bucovina”.

„Au fost concursuri de interpretare instrumentală precum și un spectacol muzical coregrafic, susținut de profesorii și elevii Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” . În perioada următoare vom avea activități atât în Suceava cât și în Ciprian Porumbescu, la Stupca, precum și în alte localități din județ. Aș aminti aici o serie de evenimente care au loc la Biblioteca Județeană „I.G. Sbierea” din Suceava, unde vom avea o serie de lansări de carte cu referire la personalitatea marelui compozitor. De asemenea, vom avea audiții muzicale tot la biblioteca centrală, expoziții de carte și alte tipuri de documente de bibliotecă – Ciprian Porumbescu. Viața și Opera, este titlul acestui eveniment. Audiții muzicale de pe discuri, o acțiune intitulată – Din opera lui Ciprian Porumbescu. Vizionare de film, fragmente din filmul Ciprian Porumbescu. De asemenea, pe 3 iunie, la ora 15.00, va avea loc un recital susținut de elevii Școlii Populare de Artă. Balada lui Ciprian Porumbescu va fi interpretată chiar aici, în Parcul Central, la Bustul lui Ciprian Porumbescu”, a declarat Niculai Barbă.

Totodată, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava a amintit că joi, 02 iunie, debutează la Suceava Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”.

„Un eveniment cultural, care sperăm noi să devină de referință nu numai pentru Suceava ci și pentru România. Deschiderea festivalului are loc joi, la ora 14.00, la Teatrul „Matei Vișniec” când începe și unul dintre concursurile incluse în program, este vorba despre Cvartetul de Coarde. Spuneam de concursuri, în cadrul festivalului sunt incluse două tematici de concurs – Cvartet de Coarde și Compoziție. Este pentru prima dată când într-un festival internațional care are loc în România este inclus și un concurs de compoziție pe această tematică. Concursul se va desfășura pe durata a trei zile la Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, iar gala de premiere va avea loc sâmbătă într-un spectacol extraordinar”, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

În zilele de 2 și 3 iunie, cu începere de la orele 19.00, sucevenii vor putea audia recitalurile cvartetelor „Transilvan” și „Ad Libitum”, evenimente ce se vor avea loc în sala Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, intrarea fiind liberă.

Sâmbăta, 4 iunie, publicul spectator este invitat la opereta „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu, în interpretarea Orchestrei Metropolitane București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Evenimentul este programat cu începere de la orele 19.00 și se va desfășura pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava.

Seria evenimentelor culturale din cadrul Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” se va încheia pe data de 5 iunie, cu recitalul formației camerale „Croitoru String Virtuosi”, intitulat sugestiv „Un secol de muzică tradițională”. Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor va găzdui acest recital, cu începere de la ora 18.00.

Sâmbăta, 4 iunie, cu începere de la orele 17.30, va avea loc festivitatea de premiere și Gala Laureaților din cadrul celor două competiții. Locul desfășurării fiind tot Esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor Suceava.

„Este așadar un festival și sunt evenimente care completează o viață culturală extrem de consistentă care are loc în aceste zile la Suceava. Este o perioadă în care aș îndrăzni să spun că Suceava devine capitală culturală a României pentru cel puțin o săptămână”, a transmis Niculai Barbă.

Urmărește știrile BucovinaMedia.ro și pe Google News

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: