Home Actual Mesajul ministrului Culturii cu prilejul împlinirii a 118 ani de la nașterea...

Mesajul ministrului Culturii cu prilejul împlinirii a 118 ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu

Mesajul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu prilejul împlinirii a 118 ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu.

“Este important să ne omagiem valorile și să le acordăm atenția cuvenită. Este și mai important să transmitem urmașilor reperele noastre culturale și morale.

Astăzi, la Fălticeni, orașul meu natal, este omagiat sculptorul Ion Irimescu, cu prilejul împlinirii a 118 ani de la naşterea sa. Programul „IRIMESCU 118” este organizat de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Primăria Fălticeni, iar manifestările includ Simpozionul „Irimescu 118”, de la ora 12.00, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, prilej cu care criticul de artă Pavel Şuşară va susţine o comunicare ştiinţifică. Cei prezenți la eveniment pot vizita apoi Muzeul de Artă „Ion Irimescu”. Dar mai întâi, de la ora 11.00, se va oficia o slujbă de pomenire, la Biserica „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril” din Cimitirul Oprişeni, Fălticeni, lăcaș pictat de maestru în anii studenției..Născut la Fălticeni în urmă cu 118 ani, Ion Irimescu a donat muzeului care îi poartă numele cea mai mare colecţie de autor din ţară, peste 300 sculpturi şi 1000 de desene, care reflectă marile teme în jurul cărora se ţese universul sculpturii artistului: mitologia, maternitatea, muzica, omul ca model în univers.

Fălticeni a dat lumii oameni care, prin creația lor, au devenit universali, iar sculptorul Ion Irimescu este unul dintre ei. Educat și format în acest oraș, la București și Paris, a pus sufletul moldav în forme fluente, într-un stil unic, iar energia sculpturilor sale este trăită astăzi de toți cei care trec pragul muzeului ce îi poartă numele”, a transmis ministrul Culturii.

Exit mobile version