luni, iulie 4, 2022
31.8 C
Suceava
AcasăActualNouă metodă pentru diagnosticarea septicemiilor la Spitalul Județean Suceava

Nouă metodă pentru diagnosticarea septicemiilor la Spitalul Județean Suceava

Nouă metodă pentru diagnosticarea septicemiilor la Spitalul Județean Suceava

Folosirea metodelor moleculare in diagnosticul septicemiei la Spitalul Judetean „ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava a devenit realitate. Spitalul s-a dotat cu un aparat T2 Dx.

Prin tehnicile de microbiologie clasica rezultatul de hemocultura pozitivă este generat la 15 ore de la prelevarea probei, iar identificarea și testarea sensibilității la antibiotice necesită în total 72 de ore. În acest interval terapia cu antibiotice este inițiată empiric, conform ghidurilor în vigoare și profilului local de sensibilitate a tulpinilor izolate la antibiotice. Întârzierea în inițierea corecta a antibioterapiei în sepsis duce la eșec terapeutic. Identificarea rapidă a microorganismului este esențială pentru inițierea antibioterapiei țintite și eficiente la pacienții cu infecții severe, iar pe primul loc se afla septicemia.

Analizorul T2 Dx transferă tehnicile de biologie moleculară din laborator la patul bolnavului. Sistemul utilizează tehnologia rezonantei magnetice, care masoară modul în care moleculele de apă interacționează în prezența câmpului magnetic, realizează detecția non optică și elimină astfel necesitatea purificării probei. Rezultatul nu este influențat de începerea tratamentului antimicrobian. Permite detectarea simultană, din proba de sânge integral a următoarelor specii bacteriene: Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și folosind kiturile adecvate și a următoarelor specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

A doua posibilitate a analizorului este detectarea mecanismului de rezistență a agentului etiologic, cu evidențierea următoarelor markere de rezistență: KPC, OXA-18, NDM/VIM/IMP, CTX-M15/14, Amp C. Sensibilitatea este de mai puțin de zece unități formatoare de colonii/ ml de sânge, ceea ce reprezintă un avantaj foarte important. Timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriană/fungică este de cinci ore în medie.

Aplicarea acestei noi posibilități de diagnostic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava este rezultatul colaborării între Comisia de antibiotice condusa de dr. Cristina Nicolae și laboratorul BK – Biologie Moleculară condus de dr Roxana Filip cu sprijinul permanent al conducerii spitalului, manager dr. Calancea Alexandru și director medical dr. Siriopol Dimitrie.

Astfel, Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava devine primul si singurul spital județean din țară în care se lucrează cu aceasta tehnică, celălalt analizor T2 se află în dotarea Institutului de Boli Infectioase „ Matei Bals” București.

Urmărește știrile BucovinaMedia.ro și pe Google News

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: