miercuri, ianuarie 19, 2022
2.9 C
Suceava
AcasăActualO medalie de bronz și o mențiune pentru elevii suceveni la Olimpiada...

O medalie de bronz și o mențiune pentru elevii suceveni la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

- Advertisement -

O medalie de bronz și o mențiune pentru elevii suceveni la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

În perioada 14-21 noiembrie s-a desfășurat Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021 (IOAA –Columbia 2021), ediția a 14-a.

România, alături de alte 62 de țări din întreaga lume a fost reprezentată la această olimpiadă de către două echipe formate din cate câte cinci elevi, coordonați de trei team leaders, care a format lotul României.

Selecția lotului României, respectiv al celor două echipe s-a realizat în cadrul Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, care a avut loc la Suceava, 26-29 iulie.

La IOAA –Columbia 2021 din cauza pandemiei, fiecare țară participantă la această olimpiadă și-a reunit lotul reprezentativ într-o singură locație iar subiectele pentru olimpiadă au fost transmise de către țara organizatoare, Columbia.

Elevii monitorizați audio- video au susținut următoarele probe: 1) Analiză de date (3 ore), 2) Fizica Soarelui (2 ore), Proba teoretică (5 ore), Proba pe echipe (30 de ore) și Proba de planetarium (45 de minute).

După terminarea fiecărei probe lucrările scrise ale elevilor au fost scanate și trimise în Columbia spre corectare, Comitetului Științific (Jury), juriu format din oameni de știință din țara organizatoare.

Din județul Suceava au participat elevii Sîrghi Dragoș Andrei și Pavel Maurizio, care au fost pregătiți la clasă de către prof. Amorăriței Carmen și prof.Golda Sorin iar la cercul de astronomie de la Palatul Copiilor respectiv la grupa de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava au fost pregătiți de către prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică în cadrul ISJ Suceava.

„Mulțumim Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc care a asigurat cheltuielile pentru cazare și masă pentru lotul României la Hotelul ȘANDRU din Câmpulung Moldovenesc, județ Suceava. De asemenea au fost alături de noi și cărora le aducem mulțumiri: Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc pentru realizarea materialelor promoționale, pentru logistică, pentru organizarea timpului liber a lotului României la IOAA-2021 și pentru implicarea profesorilor voluntari pentru buna desfășurare a probelor scrise. Mulțumim doamnei director Alina Elena Cuciurean. Colegiul Național Dragoș Vodă din Câmpulung Moldovenesc pentru logistică și implicarea unui profesor în buna organizare a probelor scrise. Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO implicați în organizarea și desfășurarea IOAA –Columbia 2021”, a transmis inspectorul școlar Petru Crăciun.

Sponsori: Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, Eximprod Power System, Yanis Prodcom, Dor de Munte, SC.Pușcău Vicovu de Sus.

Despre olimpiadele de astronomie și astrofizică:

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (IOAA) este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanțe ridicate din întreaga lume. Înființată în Thailanda în 2007, a fost inițiată de către cinci țări, inclusiv Thailanda, Indonezia, Iran, China și Polonia, cu scopul de a prolifera astronomia în rândul elevilor de liceu, de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internațional, pentru a construi cooperarea în domeniul Astronomiei în viitor.

În anul 2014 Romania a organizat la Suceava a 8-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizica la care au participat 44 de echipe din 37 de țări. Organizatorii IOAA-2014 au fost Ministerul Educației Naționale, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, ISJ Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Județean Suceava.

Premiile obținute de lotul României, duminică(21 noiembrie 2021):

Nr. crtNumele și prenumeleclasaUnitatea de învățământLocalitateJudețPremiul
Echipa 1
1.OROS VLAD -ȘTEFANXILiceul Teoretic Grigore MoisilTimișoaraTimișMedalie de aur
2.CIURESCU RĂZVAN MIHAILXIILiceul Internațional de InformaticăBucureștiBucureștiMedalie de bronz
3.TUȘ TRAIANXColegiul Național Gheorghe ȘincaiBaia MareMaramureșMedalie de argint
4.PAVEL MAURIZIOXIIColegiul Național Ștefan cel MareSuceavaSuceavaMedalie de bronz
5.GROSU TEODOR-IONUȚXIIColegiul Național Gheorghe VrânceanuBacăuBacăuMedalie de bronz
Echipa 2
1.MARIN ANDREIXIIColegiul Național de Informatică Tudor VianuBucureștiBucureștiMedalie de argint
2.SÎRGHI DRAGOȘ ANDREIXIColegiul Național Ștefan cel MareSuceavaSuceavaMentiune
3.HĂRĂBOR DARIA TEODORAXIIColegiul Național Vasile AlecsandriGalațiGalați
Medalie de bronz
4.NECULA VLADIMIR-GEORGEXILiceul Internațional de InformaticăBucureștiBucureștiMedalie de bronz
5.DUMBRAVĂ VICTOR IOANXIIColegiul Național Mircea cel BătrânConstanțaConstanțaMedalie de bronz,
TEAM LEADERS
1.Lect.univ.dr. PÎRGHIE CRISTIANUniversitatea Ștefan cel Mare din SuceavaSuceavaSuceava
2.Prof.dr. CRĂCIUN PETRUInspectoratul Școlar JudețeanSuceavaSuceava
3.Prof. PĂUNESCU VICTORLiceul Tehnologic DaciaBucurești

SUPERVISORS
1.Prof. ȚĂRAN OANAColegiul Silvic BucovinaCâmpulung MoldovenescSuceava
2.Prof. LUPESCU NICOLETAColegiul Silvic BucovinaCâmpulung MoldovenescSuceava
3.Prof. DRĂGAN VIOLETAColegiul Silvic BucovinaCâmpulung MoldovenescSuceava
4.Prof. ANASTASIU GABRIELColegiul Național Dragoș VodăCâmpulung MoldovenescSuceava
Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: