vineri, mai 20, 2022
28.3 C
Suceava
AcasăActualO nouă premieră medicală la Spitalul Județean Suceava: Nefrolitotomie percutanată într-un singur...

O nouă premieră medicală la Spitalul Județean Suceava: Nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator

O nouă premieră medicală la Spitalul Județean Suceava: Nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator

Săptămâna trecută s-a efectuat în premieră la Spitalul Județean Suceava o
nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator la o pacientă de 39 de ani care prezenta colici renale repetitive și hematurie intermitenta, provocate de un calcul renal (bazinetal ) de 2,1 cm, pacienta externându-se după 5 zile cu stare generală bună, vindecată.

Această tehnică de extragere a calculilor a mai fost realizată la Spitalul Județean în cadrul secției de urologie în anii precedenți, dar în mai mulți timpi operatori de către
medicii urologi Mardari Bogdan și Jurchis Irimie Ionut.

Prin realizarea acestei tehnici într-un singur timp operator scade numărul zilelor de spitalizare și al procedurilor necesare, creând un confort superior pacientului.


Nefrolitotomia percutanată se efectuează doar în câteva centre universitare și
clinici private din Romania, Spitalul Județean Suceava beneficiind de aparatura necesară pentru efectuarea unei astfel de intervenții minim invazive.

„Nefrolitotomia percutanată reprezintă o intervenție chirurgicala minim invaziva, începând cu o incizie la piele de 1-2 cm, prin care medicul urolog va crea un ” tunel ” pana în caile renale ( bazinet ), sub control radiologic și ecografic, ulterior introducandu-se prin acest „tunel” un instrument numit nefroscop, destinat spargerii pietrelor cu diametrul de peste 2 cm situate în rinichi și prin care se pot extrage fragmentele calcare, astfel scutind pacientul de interventia urologica clasica, reducând durata spitalizării (cicatrice minima 1-2 cm, față de incizia clasică de aprox. 10 cm) și dureri postoperatorii minime. Intervenția se desfășoară sub anestezie generala sau rahidiana. Deși este o intervenție minim invaziva, fiind o operație de amploare, poate atrage după sine și posibile complicatii, cele mai redutabile fiind infecția urinară, care necesită antibioterapie și sângerare la
nivelul rinichiului, care în proporție de 0,3 % din cazuri poate duce și la extirparea rinichiului”, a precizat dr Filip Alexei, medic primar urolog.

Echipa operatorie a fost formată din medicii urologi Filip Alexei, Ilisei Andrei,
Mitelea Radu, împreună cu asistentele de bloc operator Bumbu Ioana și Corocăescu Loredana, rahianestezia și monitorizarea funcțiilor vitale fiind asigurate de către medicul ATI Nistor Alina și asistenta Mariana Crihan.

„Conducerea Spitalului Județean Suceava și Consiliul Județean vor fi permanent
alături de medicii care vor sa facă performanța și vor continua sa sprijine evoluția actului medical sucevean prin achiziționarea de echipamente și instruirea personalului”, a transmis Alexandru Calancea, manager Spitalul Județean Suceava.

Urmărește știrile BucovinaMedia.ro și pe Google News

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: