miercuri, ianuarie 19, 2022
2.9 C
Suceava
AcasăActualPremieră medicală la Spitalul Județean Suceava. Procedură de "topire" cu microunde a...

Premieră medicală la Spitalul Județean Suceava. Procedură de „topire” cu microunde a unei tumori hepatice maligne neoperabile

- Advertisement -

Premieră medicală la Spitalul Județean Suceava. Procedură de „topire” cu microunde a unei tumori hepatice maligne neoperabile

Pe 11 noiembrie la Spitalul Județean Suceava, s-a realizat o procedura de ablație (topire) a unei tumori hepatice maligne (de tip hepatocarcinom) ce măsura aproximativ 7/6/5cm, prin ghidaj Computer Tomografic(CT) și ultrasonografic cu ajutorului unui dispozitiv cu microunde, la un pacient în vârstă de 82 de ani.

Intervenția a fost realizată de medicii radiologi Dr Catalin Lulciuc (SPJSV) și Dr Mugur Grasu (Spitalul Clinic Fundeni) în echipa cu Dr M. Jr Creteanu și Dr E. Gavriliuc din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională SPJSV.

„Ablația cu microunde, este o tehnologie noua, care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor. Folosind un ghidaj imagistic CT și ultrasonografic, reușim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aprox 4-5mm. În urma intervenției, pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare. Decizia de ablație prin microunde a tumorilor hepatice este luatã de cãtre o echipã multidisciplinarã, formatã din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generaliști, radiologi și radioterapeuți. Metodele minim-invazive de ablație tumorală se pot folosi si pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare și osoase, atât pe tumori primare cât și pe metastaze. Aceste proceduri se vor face ca practica uzuală la SPJSV în cel mai scurt timp. Mulțumesc mult echipei, fără de care această primă intervenție la SPJSV, nu ar fi fost posibilă”, a declarat dr. Catalin Lulciuc (Medic Radiolog):

Totodată, managerul Spitalului Județean Suceava, Alexandru Calancea, a anunțat că un aparat de RFA (ablație prin radiofrecvență), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziționat de SPJSV prin ordonatorul principal de credite CJ, alaturi de alte aparate de ultimă generație, până la sfârșirul anului.

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: