Premieră pentru sistemul medical de stat din România realizată la Spitalul Județean Suceava

În cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenționala al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, au fost efectuate în cursul zilei de vineri, 25 noiembrie, patru proceduri de terapie endovasculară la pacienți cu fistule arteriovenoase.

Procedurile prin care se mențin viabile fistulele arterio-venoase la pacienții dializați presupun tehnici minim invazive de recanalizare, dilatare și/sau stentare a venelor sau arterelor care asigură circulația sângelui.

Alături de echipa medicală din cadrul compartimentului a fost dr. Georgios Angelopoulos, radiolog intervenționist la Spitalul „Saint Joseph” Paris, cu experiența de peste 10 ani în tratamentul de mentenanța endovasculară a fistulelor arterio-venoase.

„Compartimentul de Radiologie Intervenționala este într-o continuă căutare și dezvoltare de proceduri minim invazive, iar colaborarea strânsa în echipa multidisciplinară nefrolog-chirurg vascular- radiolog intervenționist, va asigura, prin rutina procedurilor endovasculare de mentenanta a accesului vascular, o calitate crescută a vietii pacienților dializați.” – dr. Mihai Creteanu Jr., medic primar radiologie intervențională.

„După cum am mai menționat, unul din punctele forte ale Spitalului Județean este multidisciplinaritatea. La acest moment, există o colaborare excelentă între serviciile de Nefrologie, Chirurgie Vasculară și Radiologie Intervențională, astfel încat să putem rezolva majoritatea problemelor de abord vascular ale unui pacient hemodializat.

La pacienții ajunsi in stadiul terminal al bolii cronice de rinichi, in program de dializa, trebuie efectuata de catre medic o comunicare intre o vena si o artera, o fistula arterio-venoasa, ce permite efectuarea sedintelor respective. Acest acces vascular, are un timp de utilizare variabil; se pot realiza mai multe fistule arterio-venoase la un pacient, dar, de foarte multe ori in evolutia bolii, se poate epuiza capitalul vascular al pacientului, astfel incat este extrem de importanta mentinerea si salvarea acestuia in momentul in care apar diferite complicatii ce fac dificila efectuarea dializei. Trebuie retinut ca aceste probleme reduc nu numai calitatea dializei, dar, poate mai important, si calitatea vietii sau speranta de viata a acestor pacienti.

Odata cu aceasta colaborare, inceputa anterior cu o serie de colegi din Compartimentul de Radiologie Interventionala de la Universitatea Yale, putem afirma ca rezolvarea endovasculara a stenozelor vasculare centrale sau periferice, este de acum accesibila si la nivelul unitatii noastre.

Urmează să avem întâlniri, poate workshop-uri, cu colegii din centrele de dializă prin care să punem la punct protocoale de colaborare, astfel încât să facilităm identificarea și ulterior rezolvarea problemelor de abord vascular” – dr. Dimitrie Siriopol, medic primar nefrologie si director medical al Spitalului Județean Suceava.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top știri citite:

Știri ultimă oră: