Procedură chirurgicală în premieră locală realizată de medicii Secției Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Județean Suceava

AcasăActualProcedură chirurgicală în premieră locală realizată de medicii Secției Ortopedie - Traumatologie...

Procedură chirurgicală în premieră locală realizată de medicii Secției Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Județean Suceava.

Miercuri 9 martie, ortopezii de la Spitalul Judetean Suceava au realizat în premiera locală o nouă procedura chirurgicală – autogrefă osteocartilaginoasă, unui tânăr de 34 de ani, victima unui accident la ski în urma cu 3 ani în urma căruia au aparut leziuni importante ale cartilajului cu afectarea capacității de muncă.

Procedura s-a desfășurat în cadrul unei intervenții mai ample cu o durată de 150 de minute, interventie care a cuprins și refacerea ligamentului incrucisat anterior, precum și corecția unei leziuni meniscale.

„Tehnica chirurgicală are drept țintă repararea defectelor cartilaginoase prin transplantul de cartilaj și os din zone puțin folosite de la același pacient. Amplasarea tip mozaic a grefelor a inspirat denumirea tehnicii dezvoltată în anii 90 în Ungaria și ulterior răspândită în toată lumea prin preluarea de către toate marile companii medicale specializate în patologia ortopedică. Această soluție vine ca o punte peste hiatusul dintre tehnica clasică de microfracturare, la îndemâna tuturor, dar limitata ca rezultate și tehnicile ultramoderne de grefare cu celule cultivate în laborator cu costuri ridicate și rezultate incerte.Procedura se adresează defectelor de cartilaj singulare, apărute în absența altor afectiuni generalizate la nivel articular la persoane tinere sub 50 de ani. Articulațiile care beneficiază de aceasta tehnică sunt genunchiul și glezna, articulații deseori afectate în timpul sportului, cel mai adesea autogrefa fiind recoltată de la nivelul genunchiului.Tehnica se poate realiza atât artroscopic cât și clasic – deschis în funcție de dimensiunile și localizarea defectului cartilaginos.Efortul depus prin această operație vizează prezervarea articulației pe o perioadă cât mai îndelungată astfel încat perspectiva unei artroplastii de genunchi să fie cat mai îndepartată.În ultimii ani s-a trecut de la artroscopii simple de excizie la suturi meniscale, ligamentoplastii de ligament încrucisat anterior sau femuro patelare, iar acum prin dotarea serviciului cu o trusă de mozaicplastie s-a largit gama de soluții terapeutice ” – dr. Marius Gramada medic primar ortoped.

Potrivit lui Dan Teodorovici, purtător de cuvânt Spitalul Județean Suceava, la reușita tratamentului concură în bună măsură și kinetoterapia care trebuie să înceapă imediat postoperator. Pentru aceasta pe sectia de ortopedie este necesara prezenta personalului specializat, chiar daca legislația nu permite angajarea directă pe sectia ortopedie a kinetoterapeutilor. Sectia de Ortopedie a susținut și va sustine în continuare creșterea numărului de asistenți de balneofiziokinetoterapie din cadrul spitalului astfel încât aceștia să poată desfășura o activitate susținută pe toate secțiile.

Intervenția a fost realizată de o echipă formată din medici ortopezi – dr. Gramada Marius, dr. Voinea Rareș și medic anestezist dr. Stanescu Dorin și vine ca o dezvoltare firească a capitolului patologiei sportive în cadrul sectiei de Ortopedie condusă de dr. Bandac Răzvan.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite