Restricții în Suceava, Siret și șapte comune. Se închid restaurantele și cafenelele în interior. Purtarea măștii devine obligatorie în apropierea școlilor

Restricții în Suceava, Siret și șapte comune, începând de sâmbătă, 10 octombrie. Se închid restaurantele și cafenelele în interior. Purtarea măștii devine obligatorie în apropierea școlilor.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, vineri, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu următoarea ordine de zi: reanalizarea Scenariilor de funcționare pentru unitățile de învățământ din județul Suceava, în anul școlar 2020-2021, pentru săptămâna 12-16 octombrie, stabilirea unor măsuri pentru diminuarea impactului generat de riscul epidemiologic la nivelul județului Suceava.

La ședința CJSU a participat și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Analiza realizată în contextul epidemiologic actual, statisticile zilnice privind incidența cazurilor pozitive COVID-19 la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județul Suceava la mia de locuitori, prezentată de către directorul Direcției de Sănătate Publică, doctorul Dinu Sădean, a relevat o incidență crescută, de peste 1,5/1000 locuitori în cazul a 11 localități:

  1. Bălcăuți la data de 9.10.2020, cazuri active 9, rata de infectări la mia de locuitori 2.83.
  2. Cacica la data de 9.10.2020, cazuri active 7, rata de infectări la mia de locuitori 1.61
  3. Calafindești la data de 9.10.2020, cazuri active 13, rata de infectări la mia de locuitori 4.38
  4. Fundu Moldovei la data de 9.10.2020, cazuri active 11, rata de infectări la mia de locuitori 2.79
  5. Grănicești la data de 9.10.2020, cazuri active 10, rata de infectări la mia de locuitori 1.70
  6. Ipotești la data de 9.10.2020, cazuri active 16, rata de infectări la mia de locuitori 1.84
  7. Pojorâta la data de 9.10.2020, cazuri active10, rata de infectări la mia de locuitori 3.38
  8. Siret la data de 9.10.2020, cazuri active 25, rata de infectări la mia de locuitori 2.64
  9. Suceava la data de 9.10.2020, cazuri active 218, rata de infectări la mia de locuitori 1.74
  10. Todirești la data de 9.10.2020, cazuri active 16, rata de infectări la mia de locuitori 2.97
  11. Vatra Dornei la data de 9.10.2020, cazuri active 27, rata de infectări la mia de locuitori 1.63

În acest context, s-au prezentat comisiei Hotărârile Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență Bălcăuți, Calafindești, Fundu Moldovei, Grănicești, Ipotești, Pojorâta și Todirești privind măsurile adoptate pentru diminuarea riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID-19, precum și propunerile Direcției de Sănătate Publică.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost de acord cu măsurile propuse de Direcția de Sănătate Publică Suceava și a asigurat că municipalitatea va sprijini autoritățile cu atribuții specifice în aplicarea acestora.

Luând în considerare situația prezentată de către D.S.P. Suceava, având în vedere propunerile fundamentate ale specialiștilor epidemiologi din cadrul structurii de sănătate publică, motivat de prevederile imperative ale art. 3, alin. (1) și (2) din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență numărul 47 din data de 05 octombrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 40 din data de 09 octombrie, prin care s-au stabilit următoarele măsuri:

Art. 1. (1) În aplicarea art. 6, pct. 1 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 782/2020 activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfāşoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se suspendă începând cu data de 10 octombrie, ora 08:00, în următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Suceava, orașul Siret, respectiv comunele Bălcăuți, Calafindești, Fundu Moldovei, Grănicești, Ipotești, Pojorâta și Todirești.

(2) În aplicarea art. 6, pct. 2 şi pct. 3 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 782/2020, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare se suspendă începând cu data de 10 octombrie, ora 08:00, în următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Suceava, orașul Siret, respectiv comunele Bălcăuți, Calafindești, Fundu Moldovei, Grănicești, Ipotești, Pojorâta și Todirești, cu excepția activităților pe care le desfăşoară pentru clienți cazați în aceste unități de cazare.

(3) În aplicarea art. 1, pct. 6 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 782/2020, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole şi sau concerte, se suspendă începând cu data de 10 octombrie, ora 08:00, în interiorul clădirilor, în următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Suceava, orașul Siret, respectiv comunele Bălcăuți, Calafindești, Fundu Moldovei, Grănicești, Ipotești, Pojorâta și Todirești.

(4) În aplicarea art 3, alin (1) din Anexa nr. 2 la H.G. nr. 782/2020, se stabileşte faptul că în intervalul orar 07:45 – 20:30, de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învâțâmânt din municipiul Suceava, orașul Siret, respectiv comunele Bălcăuți, Calafindești, Fundu Moldovei, Grănicești, Ipotești, Pojorâta și Todirești, purtarea mijloacelor individuale de protecție (mască de protecție etc.) este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Primăriile unităților administrativ-teritoriale menționate anterior vor marca fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei etc.) și vor afișa în locuri vizibile un semn distinctiv pentru delimitarea spaților publice deschise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ.

(5) În aplicarea art. 9, pct. 3 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 782/2020, activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară, se suspendă începând cu data de 10 octombrie, ora 08:00, în următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Suceava, orașul Siret, respectiv comunele Bălcăuți, Calafindești, Fundu Moldovei, Grănicești, Ipotești, Pojorâta și Todirești.

Art. 2. Primăria municipiului Suceava va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun cu 20 de autobuze în vederea evitării supraaglomentării persoanelor în interiorul acestora, respectiv pentru asigurarea normelor de distanțare socială.

Art. 3. Structurile județene aparținând Ministerului Afacerilor Interne, Direcția de Sănătate Publică Suceava, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, Inspectoratul Teritorial în Muncă Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava vor intensifica activitățile de control în piețe, târguri, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților şcolare, conform atribuțiilor stabile de legislația incidentă prevenirii și gestionării riscului epidemiologic.

Art. 4. Angajații afectați de restrângerea activității operatorilor economici și a unităților cultural-artistice vor beneficia de măsurile de sprijin potrivit O.U.G. nr. 120/2020 privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Art. 5. Reluarea activităților restricționate în baza prezentei hotărâri se va dispune prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, în condițile în care rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.

Art. 6. Comitetele Locale pentru Situații de Urgență Vatra Dornei și Cacica ( unități administrativ-teritoriale unde incidența în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori) se vor întruni de urgență în cadrul unor ședințe extraordinare și vor propune, adopta și înainta către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, respectiv Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava, la adresa de e-mail: cjcci.sv@gmail.com, până cel târziu luni, 12 octombrie, ora 10:00, hotărârileprivindstabilirea unor măsuri suplimentare pentru diminuarea impactului riscului generat de pandemia de COVID-19 (particularizate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte).

Totodată, conform propunerilor formulate de consiliile de administrație ale unităților școlare din județul Suceava, avizate de ISJ Suceava și DSP Suceava, în săptămâna 12-16 octombrie, vor funcționa în scenariul roșu următoarele unități de învățământ:

  • în orașul Siret: Clubul Copiilor, Colegiul Tehnic Lațcu Vodă-oraș Siret, Școala Gimnazială Petru Mușat, cu structurile arondate.
  • în comuna Calafindești: Școala Gimnazială Calafindești, cu structurile arondate
  • în comuna Arbore: Școala Gimnazială Luca Arbure
  • în comuna Bălcăuți: Școala Gimnazială Bălcăuți cu structurile arondate
  • în municipiul Fălticeni, Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza
  • în comuna Pojorâta, Școala Gimnazială Pojorâta cu structurile arondate.
  • în municipiul Suceava, Școala Gimnazială nr. 1.
  • în municipiul Vatra Dornei Școala Gimnazială nr. 2

Prefectul județului Suceava face un apel la respectarea măsurilor sanitare preventive, care ar permite ridicarea măsurilor suplimentare de restricție și revenirea la o activitate normală în comunitate.

Știri zi de zi, pentru tine!

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite

Știri ultimă oră