Școala ar putea începe după scenariul galben în 19 localități sucevene

Școala ar putea începe după scenariul galben în 19 localități sucevene. În celelalte 95 de localități școala va începe după scenariul verde.

Acestea sunt scenariile discutate în ședința de luni a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Scopul întâlnirii a fost prezentarea la zi a contextului epidemiologic din județul Suceava corelat cu evaluarea intermediară a felului în care sunt respectate prevederile imperative ale Ordinului Comun al Ministerului Educației si Cercetării și Ministerului Sănătații nr. 5487/1494 din 31.08.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 804/ 01.09.2020 prin care au fost stabilite măsurile și mijloacele pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS- CoV- 2, în contextul începerii noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică.

Ordinea de zi a ședinței a pus accent pe particularitățile epidemiologice din ultimele 14 zile ale fiecărei unități administativ-teritoriale în parte, precum și pe analiza privind concordanța scenariilor propuse de consiliile de administrație ale unităților de învățământ cu criteriile epidemiologice clar stabilite în Ghidul privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar.

În cadrul ședinței primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a prezentat succint măsurile întreprinse de municipalitatea suceveană pentru începerea în condiții de siguranță a noului an școlar precum și stadiul în care se află procedurile de achiziție a materialelor necesare.

Conform calendarului și competențelor reglementate de prevederile legale, Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis către Inspectoratul Școlar Județean Suceava situația epidemiologică la nivel județean, care la rândul său a retransmis- o către conducerile unităților școlare, pentru a adopta în baza criteriului epidemiologic unul din cele 3 scenarii prevăzute de ordinul anterior menționat.

Scenariul 1 înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor si elevilor în unitățile de învățământ cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu).

Scenariul 3 înseamnă participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Pentru localitățile unde rata incidenței este sub 1/1000 de locuitori se poate opta între scenariul 1 sau scenariul 2.

Pentru localitățile unde rata este între 1 și 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 2.

Pentru localitățile unde rata depășește 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 3.

Din analiza prezentată de șeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Grigore Bocanci, fundamentată pe situația epidemiologică actualizată la nivelul fiecărei localități din județul Suceava transmisă de DSP Suceava, a rezultat că, unitățile de învățământ din 95 de unități administrativ teritoriale propun aplicarea scenariului verde de funcționare, iar unitățile de învățământ din 19 unități administrativ teritoriale din județ înaintând propuneri de a funcționa în scenariul galben.

Acesta a precizat că toate scenariile transmise de unitățile de învățământ din județ vor fi verificate și validate până pe data de 10 septembrie, când va fi adoptată Hotărârea CJSU Suceava în acest sens.

Știri zi de zi, pentru tine!

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite

Știri ultimă oră