Spitalul Județean Suceava este al șaselea spital din lume în care a fost diagnosticată și tratată cu succes o tumoră osteolitică extrem de rară

AcasăActualSpitalul Județean Suceava este al șaselea spital din lume în care a...

În urmă cu aproximativ o lună, o pacientă de 20 de ani a fost diagnosticată clinic și imagistic, cu o formațiune tumorală osteolitică ( schwannom sau neurinom ) ce a cuprins aproape în totalitate osul calcaneu stang.

„Cazul este deosebit deoarece abordează o patologie tumorală extrem de rară a țesutului osos cu un grad de distrucție osoasă importantă. Acest lucru a necesitat, în premieră, reconstrucția osoasă cu alogrefă osoasă umană a defectului osos restant după excizia țesutului tumoral.

Interventia chirurgicala a decurs in doi timpi, initial practicandu-se excizia marginala a tumorii, in urma cu 3 saptamani, precum si efectuarea de catre medicii anatomo-patologi, dr Andreea Botezan si dr. Luminita Miron, a examenului histopatologic, ce a permis diagnosticarea rapida a unui schwannom intraosos, o tumora benigna a nervului periferic, exceptional localizata la acest nivel.

Astfel in literatura de specialitate sunt citate numai 5 cazuri de acest fel.

Etapa a doua chirurgicala, s-a desfasurat in ziua de 14.12.2022, realizandu-se reconstructia calcaneului stang prin umplerea defectului osos cu alogrefa osoasa umana, importata de la Banca de tesuturi Colentina Bucuresti tot cu sprijinul d-nului dr. Andrei Nica medic coordonator al Bancii de Tesuturi, care este mereu alaturi de noi si ii multumim.

Pacienta evolueaza normal postoperator urmand a fi externata. Conduita de tratament ulterior implica o imobilizare a gleznei si piciorului stang pentru o perioada de 6 saptamani, sprijinul pe piciorul stang fiind amanat pentru o perioada de 3 luni de la interventie.

Particularitatea acestui caz o reprezinta atat raritatea leziunii ca frecventa si determinare tisulara, dar si efortul echipei medicale de a diagnostica si trata in timp record ( aprox 3 saptamani) o leziune tumorala cu potential de agravare rapida si severa, care netratata in timp util ar fi produs colapsul osos prin fracturarea spontana a calcaneului, urmat de un deficit functional major, la o pacienta cu varsta foarte tanara.

De asemenea, trebuie de remarcat ca este al doilea caz tratat (cel putin relatat de literatura de specialitate) prin reconstructie cu alogrefa osoasa umana de la banca de tesuturi, primul caz fiind raportat in 2016 de Centrul Oncologic Hunan din China. Celelalte trei cazuri au fost raportate in Turcia (2012), India (2012) si Brazilia (2020) dar cu defecte osoase mai mici, la doua cazuri efectuandu-se plombare cu autogrefa osoasa (de la acelasi pacient ) si intr-un caz fixare cu suruburi si plombarea defectului osos cu ciment acrilic ”, a declarat dr. Razvan Codrin Bandac medic primar ortoped, sef sectie Ortopedie a Spitalului Judetean

Intervenția s-a realizat cu anestezie rahidiană, echipa operatorie fiind alcatuită din: dr. Mihai Sorin Petrasuc, dr. Ana Loredana Baitoc medici primari ortopezi, dr. Dorin Stanescu medic primar ATI si as. Ancuta Bizgan, asistent de bloc operator.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite