Un bătrân din Ițcani a trăit ani de zile îngropat în propria-i curte de tone de gunoaie FOTO

Un bătrân din Ițcani a trăit ani de zile îngropat în propria-i curte de tone de gunoaie

Luni dimineață, patrula din cadrul Secției de Poliție Burdujeni a fost sesizată de Andrei Nesculescu, asistent social independent aceditat, că se află pe strada Grigore Alexandu Ghica, din municipiul Suceava, la un imobil, cu privire la un caz social, iar apelantul bănuiește că persoana care locuiește la adresa respectivă este decedată, întrucât nu a răspuns la ușa imobilului.

În urma sesizării o patrula din cadrul Secției de Poliție Burdujeni s-a deplasat la adresa indicată de apelant, constatând că atât în curtea locuinței cât și în anexa acesteia erau multe deșeuri care îngreunau accesul spre locuință, motiv pentru care s-a solicitat intervenția unui echipaj din cadrul ISU Suceava pentru a sparge ușa imobilului.

Ulterior, în locuință a fost găsită o persoană de sex bărbătesc, identificat ulterior în persoana unui bătrân de 72 ani, care nu a cooperat cu echipajele prezente la fața locului.

Întrucât bărbatul locuia în condiții insalubre s-a solicitat intervenția unui echipaj din cadrul SAJ Suceava în vederea preluarii acestuia, acordării de îngrijiri medicale și transportării acestuia la UPU Suceava.

Întrucât in curtea imobilului au fost identificate două exemplare canine, la fața locului a fost solicitat un echipaj din cadrul Biroul Protecția Animalelor care au procedat la emiterea unui ordin de plasare în adaposat pentru acestea. Ordinul de plasare în adapost a fost pus in executare de către Asociatia Casa lui Patrocle Suceava.

„Un bătrân trăiește îngropat în propria-i curte de tone întregi de gunoaie. În casă colcăie șobolanii, afară doi câini legați în câte jumate de metru de lanț.Nu se întâmplă în pustietate, ci în mijlocul unui municipiu reședință, în anul 2023. În mijlocul comunității și al civilizației. O altă poveste tulburătoare despre oamenii și animalele de printre noi care au nevoie de ajutor. Iar ceea ce-am văzut azi este mai presus de orice exercițiu de imaginație. Pe scurt. Am fost sesizați de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Burdujeni vizavi de situația câinilor. Am sesizat la rândul nostru Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Suceava, care au emis urgent ordine de plasare în adăpost pentru cei doi câini. Problema animalelor a fost rezolvată, câinii au fost preluați, au ajuns în grija asociației noastre, sunt sălbăticiți, au trebuit tranchilizați de dr. Zub Gabriel, căci n-a fost chip să putem pune mâna pe ei.

Rămâne problema omului, a bătrânului.

Este de departe cel mai revoltător caz de degradare umană pe care l-am întâlnit. Nu vă puteți imagina ce-i acolo, tone de gunoi adunate în ani întregi, de toate, saci, pungi și sacoșe cu mizerii, peturi, papuci, hoituri, oale, lighene. Iar printre munții de gunoaie care pe alocuri ating 2 metri, o alee îngustă pe unde poți trece.

Mizerie, boală, hoit, jeg, viermi, fecale, geamuri bătute în cuie. Mințile noastre n-au putut procesa ce-aveam în fața ochilor. Iar acolo trăiește un om. Fără toaletă, fără apă, fără aer. Câinii legați și priponiți în câte jumate de metru de lanț, în jurul lor rahat adunat și bătătorit de ani întregi, sălbatici, nevinovați.

Bătrânul a fost preluat tot acum de un echipaj SMURD. În fața neputinței și degradării acestui bătrân, suntem datori să întrebăm: ce-a făcut sistemul pentru acest om? Cum este cu putință să-l lăsăm îngropat în propriile fecale? Nu, acest om nu are discernământ și nu-și mai poate purta singur de grijă. Trăiește într-o relație dereglată cu el însuși. Că n-are hârtie de la medic? Păi dați-i hârtie, oameni buni! Așteptăm ce? Să moară? Să-l găsim mâncat de șobolani în propria casă? Sau atacat de câini în propria-i curte, ca să mai avem un caz cu câini agresivi? Cine urmărește aceste cazuri? Dar oare pentru sistem, acesta este un caz? Că nu vrea internat de bună voie? Păi n-are discernământ, voia sa nu mai trebuie luată în considerare, ci trebuie AJUTAT!

Noi ne-am făcut treaba. Poliția și-a făcut treaba. Pompierii și-au făcut treaba. Însă există instituții ale statului care TREBUIE să ajute OAMENII! Căci în fața unor astfel de drame – absolut nimeni nu trebuie să rămână indiferent! Iar să știi despre acest caz, să auzi și să nu ajuți – te face părtaș, complice și la fel de vinovat!

Vom ține aproape cu cazul bătrânului, cu ceea ce se va întâmpla, cu situația focarului din această curte.

Dacă îl cunoașteți pe bătrân, am înțeles că avea în curte vreo 8 vite, nu le-am găsit, poate aflăm despre soarta lor!

pentru acest caz nu facem apel la sprijin financiar, cazurile de plasare în adăpost sunt susținute prin colaborarea cu Consiliul Județean Suceava”, au transmis pe Facebook reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle Suceava.

Cu privire la situația bătrânului au fost informate autoritățile locale competente.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top știri citite:

Știri ultimă oră: