duminică, octombrie 17, 2021
Acasă Administratie Președintele Academiei Române a vizitat Centrul de Economie Montană Ce-Mont din Vatra Dornei FOTO

Președintele Academiei Române a vizitat Centrul de Economie Montană Ce-Mont din Vatra Dornei FOTO

Președintele Academiei Române a vizitat Centrul de Economie Montană Ce-Mont din Vatra Dornei

Președintele Academiei Române, academician Ioan – Aurel Pop, a vizitat, în cursul zilei de vineri, 13 august, pentru prima dată, Centrul de Economie Montană – CE-MONT, Vatra Dornei, entitate științifică nou creată în anul 2008, în subordinea și cu sprijinul Institutului Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kirițescu” al Academiei Române.

La sosirea la impozantul sediu din Vatra Dornei, str. Petreni, nr. 49, președintele Academiei Române a fost întâmpinat de directorul instituției prof. univ. dr. h.c. Radu Rey, membru de onoare al Academiei Române, fondatorul CE-MONT, însoțit de primarul municipiului Vatra Dornei și un grup de cercetători.

„CE-MONT Vatra Dornei” care este o entitate de cercetare montanologică ”pionieră” a dobândit personalitate juridică în august 2020, având un număr de 36 cercetători, din care 19 doctori în științe și 9 doctoranzi, precum și 50 cercetători ”asociați”, care acoperă problematica economico-socială și de mediu, specifică zonelor montane.

Centrul de Economie Montană a fost realizat din fonduri europene printr-un proiect care s-a încheiat cu succes, evaluarea de final având loc în luna mai 2021 cu toți indicatorii de rezultat realizați în termen.

După vizitarea celor 12 laboratoare, a bibliotecii montane și a întregii baze materiale, a avut loc întâlnirea cu cercetătorii “CE-MONT” și reprezentanți ai Forumului Montan din România, Asociației RoMontana, Agenției Naționale a Zonei Montane și noului Centrului privat de Cercetare, Inovare și Promovare a Lemnului Silvania din Lunca Ilvei (jud. Bistrița Năsăud), având loc discuții detaliate despre însemnătatea și viitorul instituției, precum și rolul în edificarea montanologiei, ca știință în evoluție.

La încheierea vizitei, președintele Academiei Române a consemnat concluziile D-sale în Cartea de Aur a „CE-MONT”, astfel:

“Centrul acesta este o binecuvântare pentru Munții Carpați și pentru România, dar și ca o carte de vizită extraordinară a cercetărilor românești de montanologie, știință pornită din țara noastră, ca rezultat al gândirii și grijii domnului academician Radu Rey. Calde felicitări.”

Sunt de remarcat totodată referirile de înaltă apreciere, încurajatoare, privind însemnătatea realizării și dezvoltării ”CE-MONT Vatra Dornei” – rostite în cuvântul președintelui Academiei Române, difuzat la scară națională, cu ocazia evenimentelor ce au marcat Serbarea de la Putna – 150 (15 august 2021).

știri ultimă oră

Cele mai citite știri