duminică, mai 9, 2021
Acasă Administratie Programul evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de la "Serbarea de la Putna"

Programul evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de la “Serbarea de la Putna”

Programul evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de la “Serbarea de la Putna”.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, anunță că instituția pe care o conduce, împreună cu instituțiile subordonate, organizează și finanțează o serie de evenimente ocazionate de aniversarea a 150 de ani de la ”Serbarea de la Putna”.

Astfel, Consiliul Județean (CJ) Suceava va asigura participarea la eveniment a reprezentanților comunităților istorice de români din afara granițelor țării. Totodată împreună cu ASCOR Suceava și alte ONG-uri/entități interesate, va realiza pelerinaje pedestru și cu bicicletele pe traseele Sucevița-Putna, Moldovita-Putna și Ciprian Porumbescu-Putna.

Mai mult, vor fi organizate un infotour destinat vectorilor de imagine din mediul on-line în domeniul turismului și o expoziție foto-documentară ”Serbarea de la Putna (1871) – 150 de ani de istorie”, expoziție care va fi deschisă pe 12 august la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” și apoi itinerantă în școlile din județ.

CJ Suceava, în colaborare cu Universitatea Ștefan cel Mare, va organiza simpozionul științific ”Bucovina- file de istorie, 150 de ani de la Serbarea de la Putna”, iar în colaborare cu Mănăstirea Putna se va realiza expoziția “Serbarea de la Putna -1871. Continuarea unui ideal” (expoziție itinerantă, Putna – București Suceava); – pomenirea domnilor Moldovei (Cetatea de Scaun a Sucevei).

În program mai sunt incluse și organizarea Proiectului educațional ”150 de ani de istorie, Serbarea de la Putna și noile generații”, (1 iulie-15 august 2021), inițierea Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” și punerea în scenă a operetei ”Crai Nou”, concursul vocal instrumental ”Sub semnul lui Ciprian Porumbescu”, cu participarea elevilor Școlii de Arte ”Ion Irimescu” Suceava.

CJ va organiza și evenimentele ”În ctitoriile lui Ștefan cel Mare”, care cuprinde următoarele acțiuni culturale: – Trasee eminesciene, concursul internațional de recitare a poeziei din lirica eminesciană „La Putna” (iunie-iulie 2021), prăznuirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare – Manifestări cultural-artistice și producții (iulie 2021), pelerinaj la Mănăstirea Putna – 150 de ani de la evenimentele de la Putna, din ”Vatra Satului Bucovinean”, tezaurizarea și păstrarea tradițiilor, obiceiurilor, meșteșugurilor și a gastronomiei în județul Suceava.

Mănăstirea Putna va desfășura următoarele activități: organizarea expoziției ”Serbarea de la Putna, 1871, realizarea și montarea efigiilor în bronz ale organizatorilor ”Serbării de la Putna” și ale organizatorilor altor serbări patriotice în spațiul alăturat statuii lui Mihai Eminescu de la Putna, realizarea Crucii comemorative a Marii Sărbători ”Ștefan – 500” din 2004, realizarea Albumului aniversar ”Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni Putna, 1871” cu prefața scrisă de domnul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, realizarea medaliilor omagiale care vor fi oferite participanților care desfășoară activități aniversare.

Totodată, Mănăstirea Putna va realiza unele publicații științifice și de popularizare, materiale audio, video și sisteme informatice pe tema aniversării a 150 de ani de la Serbarea de la Putna și a luptei pentru unitatea românilor, va organiza simpozionul dedicat academicianului Zoe Dumitrescu – Bușulenga – Maica Benedicta (26-29 iulie 2021) și simpozionul de istorie ”Colocviile Putnei (1-4 septembrie 2021), având ca temă principală Serbarea din 1871, va organiza refacerea traseului poetului Mihai Eminescu de la Cernăuți la Putna: Cernăuți – Storojineț – Crasna- Vicov – Putna, va organiza Serbarea aniversară ”Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal” în data de 15 august 2021. Vor fi organizate și Congresul Studențesc aniversar în data de 15 august 2021 dar și concursuri naționale pentru studenți și tineri.

În cadrul parteneriatului, Consiliul Județean Suceava va sprijini Mănăstirea Putna cu suma de 646.000 lei. Proiectul de Hotărâre se află pe ordinea de zi a ședinței CJ Suceava din data de 29 aprilie.

știri ultimă oră

Cele mai citite știri