Deputatul Ioan Balan: „Moment istoric pentru Moldova – PNL a asigurat finanțarea pentru autostrăzile Moldovei prin Planul Național de Redresare și Reziliență”

AcasăPoliticăDeputatul Ioan Balan: "Moment istoric pentru Moldova - PNL a asigurat finanțarea...

Deputatul Ioan Balan: „Moment istoric pentru Moldova – PNL a asigurat finanțarea pentru autostrăzile Moldovei prin Planul Național de Redresare și Reziliență”

Deputatul PNL Ioan Balan salută semnarea la București, în prezența Președintelui Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, a Planului Național de Redresare și Reziliență, mecanism financiar prin care se alocă peste 8,8 miliarde de euro numai pentru infrastructura de transporturi.

”Pentru PNL, Moldova este pe primul loc în ceea ce privește lucrările mari de infrastructură. PNL dovește acest lucru prin fapte concrete, în condițiile în care autostrăzile Moldovei, Autostrada Moldovei A7 și Autostrada Unirii A8, vor fi finanțate prim Planul Național de Redresare și Reziliență. Așadar, fiecare român poate să vadă cât de păguboase au fost guvernările conduse de PSD, care au tergiversat ani la rând proiectele esențiale pentru dezvoltarea Moldovei. Astăzi, PNL pune în mișcare toate șantierele din țară, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Dacă PSD promitea autostrăzi cu taxă, construite din buzunarele românilor, PNL reușește să le construiască pe bani nerambursabili europeni.

Așadar, 3,1 miliarde de euro vor asigura finanțarea construirii autostrăzilor, 3,9 miliarde de euro vor merge în modernizarea căilor ferate, 1,2 miliarde de euro în transportul urban și 600 de milioane de euro pentru proiectele de metrou. Dacă adăugăm la aceste sume și fondurile care vor veni prin bugetul multianual al UE 2021-2027, putem să afirmă cu toată puterea că este un moment istoric pentru Moldova și pentru România, în ansamblul său.

Cu toate acestea, mă voi bucura pe deplin numai în momentul în care proiectele de autostrăzi și căi ferate vor deveni realitate, iar românii se pot bucura efectiv de utilizarea lor. Manifest această rezervă în condițiile în care România are o tradiție păguboasă în a se împiedica în tot felul de hățișuri birocratice, care dăunează deosebit de mult proiectelor majore. Ba lipsește o ștampilă pe ultima pagină, ba s-a uitat un aviz, ba a expirat nu știu ce acord sau studiu. Toate aceste piedici birocratice trebuie eliminate urgent. România nu are voie să rateze această oportunitate financiară istorică și cred că românii au înțeles că numai PNL le poate aduce dezvoltarea mult așteptată. Cu toate acestea, este esențial ca toate partidele politice să asigure consensul politic asupra proiectelor majore pentru țară, iar opoziția să înțeleagă că sunt proiecte în beneficiul fiecărui român”, a declarat Ioan Balan.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite