Deputatul PNL Ioan Balan solicită președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, și președintelului Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, precizări privind majorările substanțiale ale tarifelor pentru polițele de răspundere civilă obligatorie
„Pertubările deosebit de puternice care au apărut în piața asigurărilor de răspundere civilă obligatorie, ca urmare a declarării falimentului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance, au generat majorări substanțiale ale tarifelor pentru polițele de răspundere civilă chiar și pentru conducătorii auto care nu au înregistrat niciodată pagube/incidente auto.
Majorările au ajuns, în multe situații să dubleze sau chiar să tripleze primele de asigurare, unele tarife fiind chiar mai mari decât în state dezvoltate din Uniunea Europeană. Aceste majorări sunt foarte dificil de explicat din punct de vedere economic, deși noile tarife au influențat negativ nu numai deținătorii de autoturisme persoane fizice, ci, mai cu seamă, sectorul transportului de mărfuri și de călători.
Dat fiind faptul că începând cu luna ianuarie a anului 2023 societățile de asigurare au aplicat noi majorări ale tarifelor pentru RCA și luând în considerare faptul că există multiple suspiciuni privind aspecte neconcurențiale în acest segment de piață, vă solicit, domnule președinte, următoarele informații:
- Care sunt motivele obiective pe care s-au bazat noile tarife de referință pentru polițele RCA aprobate de ASF? Cum explicați faptul că tarifele RCA din România sunt comparabile cu tarifele polițelor complete (RCA + asigurarea facultativă) din alte state dezvoltate din Uniunea Europeană?
- Ce măsuri ați luat, la nivelul ASF, pentru a preîntâmpina un nou caz City Insurance în România, în condițiile în care conducătorii auto aleg deja societățile cu tarifele cele mai scăzute pentru polițele RCA?
- Existând unele indicii privind manifestări neconcurențiale în piața asigurărilor din România, care sunt concluziile investigațiilor Consiliului Concurenței în această privință?
- Care este motivul indentificat de Consiliul Concurenței pentru care piața nu are tendința de autoreglare după șocul generat de falimentul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance?
- Care sunt concluziile anchetelor derulate de Consiliul Concurenței în sectorul reparațiilor auto, în condițiile în care societățile de asigurare își fundamentează creșterile de tarife pentru RCA pe creșterile nejustificate ale tarifelor de manoperă din service și ale prețurilor pieselor auto?”, a transmis Ioan Balan.