300 de metri cubi de lemn confiscați de polițiștii suceveni

AcasăEveniment300 de metri cubi de lemn confiscați de polițiștii suceveni

Peste o sută de polițiști din cadrul IPJ Suceava – Serviciul Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice și din cadrul subunităților și secțiilor rurale de poliție au desfășurat în perioada 14 – 22 mai o amplă acțiune de prevenire și combatere a delictelor silvice, fiind efectuate controale și verificări atât în fondul forestier, la unitățile economice de debitere și prelucrare material lemnos dar și pe drumurile publice pentru indetificarea transporturilor ilegale de lemn.

Conform Planului de acțiune „Scutul Pădurii 2020” poliţiştii din cadrul IPJ Suceava, în cooperare cu specialiștii silvici delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, au acționat în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării prelucrării și comercializării materialului lemnos.

În cadrul acțiunii au fost efectuate 51 de controale din care: pe linia provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos – două, pe drumuri publice – 39, în fondul forestier – două, în piețe, altele – opt.

În urma efectuării controalelor au fost constatate nouă infracțiuni, toate la regimul silvic și au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale în valoare de 53.900 lei, din care: la Legea nr. 171/2010 – 18 în valoare de 46.000 lei; la alte acte normative – 20, în valoare de 7900 lei.

Totodată, au fost confiscați aproape 300 m.c. material lemnos în valoare de peste 50.000 lei.

Astfel, în perioada 14-15 mai, lucrători din cadrul IPJ Suceava, în cooperare cu specialiștii silvici din cadrul G.F. Suceava, au efectuat o verificare pe linia respectării regimului silvic la o societate din com. Vatra Moldoviței, administrată de un bărbat de 29 de ani. În cadrul activității au fost aplicate de 3 sancțiuni contravenționale prev. de L.171/2010 în valoare totală de 17.000 lei pentru încălcarea normelor referitoare la exploatarea și livrarea materialului lemnos iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 58,36 mc în valoare de 9.862 lei.

În perioada 15-19 mai, s-a efectuat o verificare pe linia respectării regimului silvic la o societate din com. Cornu Luncii, administrată de un bărbat de 33 de ani. În cadrul activității au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale prev. de L.171/2010 în valoare totală de 12.000 lei pentru încălcarea normelor referitoare la exploatarea și livrarea materialului lemnos iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 130,7 mc în valoare de 22.480 lei.

Vineri dimineață, în cadrul activităților dispuse în cadrul planului propriu de măsuri al Poliției Municipiului Rădăuți pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, a faptelor ilicite asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, pe raza com. Sucevița, echipajul de poliție din cadrul SPR 3 Marginea, a oprit pentru control autoutilitara condusă de un bărbat de 47 ani, din comuna Marginea, autoutilitară ce transporta material lemnos, respectiv lemn foc molid, fără a deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.

A fost condus la punctul de descărcare „Atelier Împletituri” Marginea, unde personalul silvic din cadrul OS Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de material lemnos. Astfel, s-a constatat că în auto se afla cantitatea totală de 3,25 m.c. lemn foc molid, în valoare de 347, 75 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (1), lit. b) din Lg. 171/2010 M, iar cantitatea de 3, 25 mc lemn foc molid în valoare de 347, 75 lei, a fost confiscată și predată în custodie OS Marginea.

În noaptea de joi spre vineri, polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, acționând în vederea valorificării unor informații privind ilegalitatea unor transporturi de material lemnos, au oprit în trafic pentru control, ansamblul rutier condus de către un bărbat de 29 ani, din comuna Mălini, fiind încărcat, potrivit avizului de însoțire cu cherestea molid în volum de 37,36 m3.

Întrucât existau indicii temeinice cu privire la disproporția vădită dintre volumul de cherestea specificat în avizul de însoțire și cea existentă încărcată în fapt în mijlocul de transport s-a solicitat sprijinul lucrătorilor silvici din cadrul OS Fălticeni. Aceștia au procedat la inventarierea cherestelei din mijlocul de transport identificând un volum total de 53,45 m3, respectiv cu 16.09 m3 în plus față de mențiunea din aviz.

În temeiul art. 19. alin. 2 lit. c) din L171/2010 s-a dispus sancționarea contravențională cu amendă în sumă de 6.000 lei și confiscarea fizică a cantități de 16,09 m3 cherestea rășinoase în valoare de 11.568,71 lei.

Tot vineri s-au continuat verificările privind transportul de material lemnos efectuat la data de 13 mai, de ansamblul auto depistat de polițiștii din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta.

Vineri în urma solicitării înaintate către Serviciul de Ordine Publică din cadrul I.P.J Suceava, la sediul societății comerciale din Sadova de unde a plecat transportul de lemn, a fost efectuat un control împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava, în urma căruia persoana juridică a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 10.000 lei conform art.19 alin.1 lit.b, art.22 alin.6 și alin.7, toate din Legea 171/2010. Totodată, s-a procedat la confiscarea cantității de 9,08mc lemn de lucru în valoare de 1.561 lei.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite