A crescut numărul virozelor respiratorii. Recomandările medicilor urgentiști

De la începerea sezonului rece, la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean Suceava a crescut foarte mult numărul pacienților pediatrici ca urmare a apariției virozelor respiratorii.

Chiar dacă în acest an numărul cazurilor înregistrate la copii este mai mare decât în anii precedenți, părinții trebuie să știe că primul rol în tratamentul acestor afecțiuni il au medicul de familie și/sau medicul pediatru din ambulator, unde trebuie să se adreseze prima dată la apariția simptomelor.

Viroza respiratorie reprezintă o infectie a căilor respiratorii superioare și/sau inferioare cauzate de un virus și nu de o bacterie. De aceea, administrarea antibioticelor de la debutul simptomelor este contraindicată. Antibioticele se folosesc pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii și nu de virusuri.

Numărul mai mare de viroze la copii se explică o data prin prezența unui sistem imunitar insuficient dezvoltat, care nu poate oferi o protecție eficientă impotriva patogenilor cât și prin modul de transmitere aerian al patogenului în cadrul colectivităților. Copiii se pot îmbolnavi de viroze respiratorii de 6-8 ori pe an.

Foarte important în preventie sunt măsurile igienico-sanitare (izolarea copiilor bolnavi, spălatul frecvent al mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și obiectelor atinse de persoane contaminate, evitarea contactului mâinilor persoanei contaminate cu ochii, nasul sau gura copilului, evitarea contactului direct cu persoana contaminată).

Anumite virusuri pot supravietui mai mult de 30 de minute pe suprafața tegumentului, câteva ore pe suprafețe de contact atinse de persoane infectate și mai mult de 24 de ore la nivelul servețelelor nazale contaminate.

„Este foarte important pentru parinți să știe când să se prezinte la medicul de familie sau medicul pediatru și când să se prezinte direct la camera de gardă. Un copil care prezintă tuse, secreții nazale, obstrucție nazală, chiar dacă face febră, se va prezenta la medicul de familie și va primi tratament simptomatic corespunzător. Este foarte importantă izolarea copilului la domiciliu pentru că va fi mai bine hidratat și administrarea medicamentelor se poate face corect.

Putem astepta 2-3 zile înainte de prezentarea la medic în cazul următoarelor simptome: febră – bine tolerată 2-3 zile, tuse, scaune diareice, dar cu apetit păstrat pentru lichide, rinoree.

În conditiile în care febra nu cedează la antipiretice, copilul prezintă stare generală influențată, vărsături, respirație dificilă, familia se va prezenta la camera de gardă sau la Unitatea de Primire a Urgențelor.

Dar există și situații în care este necesară prezența la camera de garda încă din ziua de debut a simptomelor: febra mai mare de 38 grade la sugarul cu vârsta mai mica de 3 luni, febra care nu cedeaza la administrarea de antitermice sau apare la interval de 2-3 ore, febra la copilul cu boli cronice, dureri de cap intense, somnolența, agitație marcată sau modificarea stării de conștiență, respirație dificilă, vărsături incoercibile, diaree cu refuzul alimentatiei, erupții cutanate extinse, dureri abdominale intense.

Parinții trebuie să știe că nu este corect să administreze medicamente fără o evaluare medicală în prealabil. Antitermicele trebuie administrate în doza corespunzatoare pentru că sunt hepatotoxice în doze prea mari.

Un copil cu malformații cardiace, boli respiratorii cronice, un copil prematur, e mai predispus la complicații.

De ținut minte: nu ducem sugarii mici la locuri de joacă, separăm un nou născut sau sugar mic de frații mai mari raciti. ” – a transmis dr. Demuth Petruța, medic primar pediatru în cadrul U.P.U Spital Județean Suceava

De asemenea, valabil atât pentru pacienții pediatrici cât și adulți, medicina primară nu se face în UPU. Multe diagnostice care se pun în departamentul de urgență sunt diagnostice prezumtive și nu de certitudine. De aceea medicul din UPU recomandă aproape de fiecare dată continuarea investigațiilor prin ambulator cu ajutorul medicului de familie pentru acei pacienți care nu necesită internare.

Rolul medicului de urgență este de a stabiliza pacientul critic și de a identifica acele patologii cu risc crescut de deces în urmatoarele ore sau câteva zile, de a pune un diagnostic cât mai corect, chiar dacă prezumtiv, pentru ca pacientul să fie internat pe secția care trebuie, diagnostic care va fi confirmat pe parcursul internării.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top știri citite:

Știri ultimă oră: