Ansamblu de vehicule folosit la transportul ilegal de lemn, confiscat de polițiști FOTO

AcasăEvenimentAnsamblu de vehicule folosit la transportul ilegal de lemn, confiscat de polițiști...

Ansamblu de vehicule folosit la transportul ilegal de lemn, confiscat de polițiști

Polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos, fiind identificate mai multe transporturi neconforme, aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.

Totodată, polițiștii au confiscat pentru o serie de neconformități încă un ansamblu auto utilizat la transportul materialului lemnos cu încălcarea legislației în domeniu, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transport cu orice mijloace de transport în volum de peste 10 m.c. a materialului lemnos, fără documente specifice de transport, faptă prev. și ped. de art. 68, alin. 2^1 din Lg. 46/2008.

La data de 17 iunie, polițiștii din cadrul IPJ Suceava Serviciul Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier Piscicol, s-au deplasat la punctul de lucru al unei unități economice având ca profil prelucrarea materialului lemnos, aflat în mun. Rădăuți, jud. Suceava, identificând staționat în parcarea din fața societății, un ansamblu auto format din cap tractor și semiremorca ce era încărcat cu material lemnos.


În urma verificărilor s-a stabilit faptul că societatea a emis avizul de însoțire pentru un volum de 41,190600 mc lemn rotund rășinoase (molid și brad), transportul fiind efectuat de către o unitate specializată, conducătorul auto fiind un bărbat de 61 ani.


Fiind interogată aplicația informatică SUMAL 2.0. s-a constatat faptul că avizului de transport i-a fost acordat un termen de 6 ore de valabilitate pentru a ajunge la punctul de descărcare. Totodată, s-a stabilit că, în timp ce ansamblul auto format din cap tractor și semiremorca se afla în deplasare, pe DN E85 Pătrăuți, avizul de însoțire a expirat, însă transportatorul profesionist și-a continuat deplasarea până la punctul de descărcare (aproximativ 25 km), cu toate că avizul expirase.
În conformitate cu art. 12, al.(1), lit. B din H.G. 497/2020 privind Normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului și unele măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului și al Consiliului din 20.10.2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, materialul lemnos regăsit în mijlocul de transport, și-a pierdut proveniența legală.


Astfel, polițiștii, împreună cu specialiști silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos, iar în urma aplicării toleranțelor prevăzute de lege a rezultat un volum total de 41,21mc lemn rotund rășinoase.


Materialul lemnos rezultat în urma inventarierii a fost predat în custodie Ocolului Sivic Marginea.
Totodată, ansamblul auto format din cap tractor și semiremorca a fost indisponibilizat și predat în custodie la locația special amenajată aparținând IPJ Suceava din comuna Stroiești.


Având în vedere cele constatate, organele de poliție au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de: ,,transport cu orice mijloace de transport în volum de peste 10 m.c. a materialului lemnos, fără documente specifice de transport”, faptă prev. și ped. de art. 68, alin. 2^1 din Lg. 46/2008, urmând ca cercetările să fie efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite