miercuri, ianuarie 19, 2022
2.3 C
Suceava
AcasăEvenimentAproape 40 de sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID FOTO

Aproape 40 de sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID FOTO

- Advertisement -

Aproape 40 de sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID

Polițiștii suceveni desfășoară, în perioada 22 – 24 octombrie, acțiuni cu efective sporite și în sistem integrat cu lucrători de poliție locală și jandarmi, în vederea limitării răspândirii COVID-19, fiind urmărită respectarea normelor legale aplicabile în contextul prelungirii stării de alertă, de către organizatorii de evenimente private, precum și măsurile dispuse în ceea ce privește restaurantele, barurile, cafenelele etc., de pe raza județului Suceava.

Potrivit lui Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava, zilnic, în această perioadă, pe raza județului acționează, în medie, 200 de polițiști și jandarmi, scopul principal al acțiunilor fiind responsabilizarea cetățenilor și operatorilor economici și monitorizarea respectării măsurilor legale în fiecare unitate administrativ teritorială, conform restricțiilor impuse de rata de infectare înregistrată.

În toate unitățile de alimentație publică și la evenimentele private organizate conform H.G. 1090 din 06 octombrie 2021 se efectuează controale cu utilizarea dispozitivelor electronice de verificare a certificatelor verzi Covid.

Totodată, polițiștii și jandarmii informează cetățenii și administratorii de unități comerciale și cu privire la modificările legislative aduse de Hotărârea de Guvern nr. 1130 din 22.10.2021, implicit cu privire la noile restricții impuse pentru limitarea răspândirii SarsCov2.

Și în cursul serii precedente, au fost organziate 16 acțiuni distincte la nivelul municipiilor și orașelor și alte 10 acțiuni punctuale în mediul rural.

Doar în ultimele trei zile polițiștii au efectuat 9733 de verificări ale persoanelor aflate în carantină, izolare sau în cadrul unor acțiuni punctuale. Au fost identificate 36 de persoane care nu au respectat măsurile stabilite prin lege.

Au fost controlate 158 de unități economice, pentru verificarea respectării măsurilor de diminuare a impactului riscurilor.

În această perioadă au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale în baza Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Având în vedere situația pandemică și modificările legislative, poliţiştii suceveni vor intensifica acţiunile pentru informarea cetățenilor și operatorilor economici, precum și pentru prevenirea sau sancționarea nerespectării legislației în domeniu”, a precizat Ionuț Epureanu.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se stabilește:

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00-05.00, cu anumite excepții; 

– interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21.00-05.00; 

– activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00; 

– interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor; 

– interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive; 

– accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală; 

– organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați; 

– accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării; 

– instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: