Aproape o mie metri cubi de material lemnos confiscați de polițiști

AcasăEvenimentAproape o mie metri cubi de material lemnos confiscați de polițiști

Aproape o mie metri cubi de material lemnos confiscați de polițiști

În vederea verificării unor informații primite existente la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Biroul de Investigare a Criminalității din Mediul de Afaceri, in perioada 14.06.2023 – 15.06.2023, polițiștii Biroul de Investigare a Criminalității din Mediul de Afaceri din cadrul S.I.C.E., au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a delictelor silvice și a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos

Acţiunea a vizat definitivarea verificărilor cu privire la doi agenți economici, activități ce au fost demarate în luna februarie 2023, prin efectuarea activităților în teren (inventarierea masei lemnoase), compararea stocurilor fizice cu cele scriptice și luarea măsurilor legale.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 70.000 lei la Legea nr. 171/2010

De asemenea, au fost confiscați 934,49 mc. material lemnos (lemn rotund rășinoase / foiase și cherestea) în valoare de peste 770.000 lei.

De asemenea, având în vedere Planul de Acţiune pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialelor lemnoase ”Scutul Pădurii”, în perioada 15 – 16 iunie, polițiștii din cadrul Secţiei 15 de Poliţie Rurală Vatra Dornei, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au procedat la efectuarea unui control la o societate din localitatea Neagra Șarului, societate comercială, ce are ca profil de activitate exploatarea și debitarea materialului lemnos.

La finalizarea verificărilor, s-au constatat diferențe între stocurile scriptice și cele faptice, respectiv un plus de 8,07 m3 lemn rotund rășinoase în valoare totală de 1.500 lei și un minus de 6,70 m3 resturi de lemn în valoare totală de 700 lei. De asemenea, s-a constat că la data de 02 iunie societatea a transportat material lemnos fără conexiune permanentă de date mobile active pe toată perioada transportului până la destinație.

Astfel, cantitatea de material lemnos mai sus amintită a fost confiscată și au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 lei.

Totodată, au fost continuate și verificările privind transportul materialulul lemnos pe drumurile publice.

Astfel, la data de 16 iunie, orele 09.30, în timp ce patrula de serviciu din cadrul Secției nr. 7 Poliție Rurală Mălini, acționa pe linie de silvicultură, au oprit pentru control pe strada Dispensarului din satul Mălini, comuna Mălini, o autoutilitară condusă de un bărbat din satul Sasca Nouă, comuna Cornu Luncii, care transporta material lemnos fără a deține documente de proveniență, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea la Ocolul Silvic Mălini în vederea confiscării materialului lemnos.

Totodată, s-a procedat la verificarea transportului de material lemnos în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a constat faptul că nu există un aviz de însoțire a materialului lemnos emis pentru autoutilitară.

În urma inventarierii cantității de material lemnos au rezultat cantitatea de 3,12 mc cherestea rășinoase, în valoare totală de 2.300 lei.

Șoferul a fostsancționat contravențional conform Legii 171/2010 cu amendă în valoare de 4.000 de lei pentru transportul cantității de material lemnos fără documente de proveniență.

Materialul lemnos confiscat a fost lăsat în custodie Ocolului Silvic Mălini.

La data de 17 iunie, orele 11.20, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni a oprit pentru control pe strada Calea Burdujeni, o autoutilitară aceasta încărcată cu lemn de foc de esență molid.

S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volanul acesteia se afla un bărbat din sat/com. Valea Moldovei.

În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că transportă cantitatea de 3,85 mc, lemn de foc, având aviz de însoțire pentru cantitatea de 2,10 mc lemn de foc, rezultând astfel o diferență de 1.75 mc lemn de foc de esență molid.

Conducătorul autoutilitarei, a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 1,75 mc lemn de foc de esență molid, în valoare de 270 lei a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.

De asemenea, la data de 17 iunie, ora 18.45, polițiștii Secției 14 Poliție Rurală Vama, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Vama, au depistat pe DN 17 Vama o autoutilitară, care se deplasa din direcția Molid către Vama, fiind încărcată cu material lemnos.

Lucrătorii de poliție au procedat la verificarea nr. de înmatriculare în aplicația SUMAL 2.0, constatându-se că nu are emise documente specifice transportului de material lemnos.

S-a procedat la oprirea regulamentară a autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volan se afla un bărbat din localitatea Vama, care fiind întrebat de documentele de însoțire ale transportului, acesta a declarat că nu are emise documente.

Autoutilitara a fost condusă la Depozitul pentru Bușteni Dragoșa, unde s-a procedat la cubarea materialului, rezultând un volum total de 2,75 mc lemn de foc, specia fag.

Materialul lemnos a fost predat în custodia depozitului pentru Bușteni Dragoșa, iar față de șofer a fost luată măsura sancționării contravenționale.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite