Controale la două firme de prelucrare a lemnului. Au fost aplicate amenzi în valoare de 35.000 de lei și s-a confiscat material lemnos în valoare de peste 140.000 de lei

Stire din :

Controale la două firme de prelucrare a lemnului. Au fost aplicate amenzi în valoare de 35.000 de lei și s-a confiscat material lemnos în valoare de peste 140.000 de lei

În perioada 9 noiembrie 2022 – 20 ianuarie 2023, pe baza informațiilor deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava cu privire la trasabilitatea materialelor lemnoase, s-a demarat o acțiune de verificare împreună cu lucrători de poliție din cadrul IPJ Neamț – Serviciul Ordine Publică. 

Astfel, au fost efectuate verificări la punctele de lucru a doi operatori economici, puncte de lucru situate pe raza localității Trifești, județul Neamț, unul dintre ei având sediul social pe județul Suceava. Punctele de lucru ale celor doi operatori economici în cauză nu sunt delimitate între ele, iar materialul lemnos era amestecat, ceea ce a făcut dificilă efectuarea verificărilor.

Astfel, s-a constatat pentru unul din operatorii economic lipsă nejustificată în gestiune ce totalizează peste 160 mc lemn de lucru cherestea rășinoase.

S-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amendă în valoare de 30.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a respectivei cantităţi de materiale lemnoase, stabilindu-se pentru aceasta o valoare de peste 140.000 de lei.

În plus, au mai fost sancționate două aspecte contravenționale: nedelimitarea între cele două puncte de lucru ale celor doi agenți economici care-și desfășoară activitatea în aceeași incintă și faptul că sau constatat avize la care din fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 nu se poate distinge/focaliza încărcătura.

În urma acțiunii de control, s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 35.000 lei și s-au confiscat materiale leomnoase cu o valoare de peste 140.000 de lei.

Pentru cel de-al doilea operator economic verificările nu au fost finalizate, fiind în curs de desfășurare, implicând și cercetări din sfera penală.

De remarcat faptul că unul din operatorii economici verificați produce lambriu utilizând ca materie primă cheresteaua de rășinoase.

Lambriul, fiind produs finit, nu circulă cu avize de însoțire a materialelor lemnoase care pot fi urmărite prin GPS cu ajutorul sistemului de monitorizare SUMAL, ci cu avize de marfă, ceea ce face ca transportul ilegal al acestor tip de materiale să se facă mult mai ușor decât în cazul materialelor lemnoase.

„Momentul efectuării controlului a surprins societatea controlată „în gaură” de 160 m.c. cherestea rășinoase. Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale”, au transmis reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Știri citite:

Știri ultimă ora :