Controale polițiști în parcuri, zone comerciale, terase, dar și în mijloacele de transport în comun

Pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid 19, sub autoritatea Instituției Prefectului, în perioada 03 – 05 iulie, polițiștii din cadrul IPJ Suceava, împreună cu  jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului, I.S.C.T.R. și A.R.R. acționează în zonele aglomerate din județul Suceava și verifică modul de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă. 

Potrivit polițiștilor, sunt vizate, în special, localurile publice care au deschise terase, parcurile, zonele centrelor comerciale, piețe, târguri dar și gările, autogările și mijloacele de transport în comun. 

În funcție de prognoza meteo și căderile de precipitații, vor fi vizate și ștrandurile, piscinele sau zonele de agrement.

Acțiunile se încadrează în măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacetilor Interne pentru următoarele două săptămâni, prevenirea infectării cu Covid 19 fiind o prioritate națională ce presupune un mod de acțiune integrat al tuturor instituțiilor și entităților cu atribuții în domeniu dar și un grad crescut de responsabilitate socială.

Doar în cursul zilei de ieri au acționat aproape 100 de polițiști, polițiști locali, jandarmi și reprezentanția ai ITM, DSP și ANSVA. În cadrul acțiunilor de control, au fost verificate 88 de societăți comerciale, la una dintre ele fiind identificate nereguli privind respectarea măsurilor de diminuare a riscului de transmitere a noului coronavirus, operatorul economic fiind sancționat contravențional,  

De asemenea, au fost constatate două abateri de natură contravențională sancționate în baza Legii nr. 61/1991, cu amendă în valoare de 1.000 de lei și 5 sancțiuni contravenționale în baza Legii nr. 55/2020, în valoare de 5000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și pentru participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții.

Pe linie rutieră, au fost verificate mijloace de transport la nivelul întregului județ fiind aplicate 40 de sancțiuni contravenționale conform O.U.G. 195/2002, în valoare de 14.445 de lei.

„Acțiunile vor continua zilnic, urmând a se desfășura cu efective suplimentare, în următoarele două săptămâni. Activitățile au în primul rând un rol de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță.Privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19, se recomandă: purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluíi pe bază de alcool; spălarea frecventă a mânilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool; păstrarea distanţei de cel putin 1,5 metri între persoane; curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc) cu soluţíe dezinfectantă; în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19, se va apela numărul unic de urgenţă 112; consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus”, a precizat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

Știri zi de zi, pentru tine!

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite

Știri ultimă oră