Dosar penal deschis de procurorii suceveni în urma unei „posibile contaminări în masă” cu coronavirus a cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean Suceava

Procurorii suceveni au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de “abuz în serviciu” și „zădărnicirea combaterii bolilor” după ce la nivelul Spitalul Județean Suceava, zeci de cadre medicale s-au infectat cu coronavirus. Procurori cercetează faptele care ar fi dus la o „posibilă contaminare, în masă” a cadrelor medicale.

„Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23.03.2020, publicate în mediul on-line, în temeiul dispoziţiilor art. 292 Cod pr. Penală, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” prev. de art. 352 din C. pen. şi “abuz în serviciu” prev. de art. 297 alin.1 din C. pen., în sensul că, la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical, şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă.

În acest context, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate, cauză aflată în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, bazată pe o comunicare interinstituţională şi cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

Menţionăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrânge principiul prezumţiei de vinovăţie.” a precizat într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava

Știri zi de zi, pentru tine!

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite

Știri ultimă oră