Bucovina MediaActualitateImplant folosit în premieră în Secția Ortopedică a Spitalului Județean Suceava....

Implant folosit în premieră în Secția Ortopedică a Spitalului Județean Suceava. A fost reconstruită glezna unei paciente de 44 de ani FOTO

În data de 25 noiembrie, o echipă a Sectiei de Ortopedie a Spitalului Județean Suceava a realizat o intervenție chirurgicală complexă care a constat în reconstrucția – artrodeza a gleznei drepte și folosirea de alogrefă morcelată osoasă pentru umplerea unui defect osos restant, importată de la banca de țesuturi de la Spitalul Colentina București.

Pacienta de 44 de ani a fost victima unui accident prin cădere de la înălțime în luna mai 2021, soldat cu o fractura cominutivă, cu distrucție osoasă severă, deschisă, de pilon tibial, redusă șsi fixată chirurgical în urgență cu plăci autoblocante din titan.

„Evoluția a fost trenantă, grevată de suprainfecție și necroza osoasă masivă. S-a efectuat tratament antibiotic țintit pe sensibilitatea microbiologica, având colaborare permanenta cu dr. Cristina Nicolae, medic primar boli infecțioase. Etapa a doua a constat in asanarea infectiei si extragerea materialului de osteosinteza, fiind efectuata in luna septembrie 2022. Se constata absenta intraoperatorie a consolidarii, cu prezenta de necroza osoasa si fibroza secundara. Se practica cura pseudartrozei cu extragerea tesutului osteo-fibros necrozat, lasand un defect osos sever. S-a practicat fixarea externa a gleznei, tratament antibiotic prelungit, cu evolutie favorabila, scaderea probelor inflamatorii si asanarea infectiei. Se decide interventia chirurgicala finala, de reconstructie-artrodeza a gleznei, folosind un implant in premiera in sectia noastra, respectiv tija blocata retrograda de tibie cu insertie calcaneana.De asemenea, s-a decis, in scopul umplerii defectului restant de tibie, folosirea de alogrefa morcelata osoasa, importata de la banca de tesuturi, cu sprijinul d-nului dr. Andrei Nica, caruia ii multumim.Evolutia postoperatorie a pacientei a fost favorabila, cu cicatrizare normala si absenta fenomenelor inflamatorii si infectioase, pacienta fiind monitorizata periodic la 72 de ore, clinic si paraclinic, in colaborare cu sectia de boli infectioase.Particularitatea deosebita a acestui caz este reprezentata de complexitatea si durata tratamentului medico-chirurgical, cu implicare multidisciplinara, la o pacienta de varsta medie, activa, la care s-a reusit atat asanarea focarului infectios cat si rezolvarea simultana a doua leziuni grave si anume: defectul major osos ca urmare a neconsolidarii cat si degenerescenta articulara posttraumatica severa ( artroza de glezna dreapta). Aceste doua tehnici combinate ( de stabilizare si grefare), asigura evolutia spre consolidare rapida a focarului, pacienta putandu-si relua in siguranta activitatea fizica si mersul, intr-un interval de timp mai scurt decat in cazul aplicarii altor tehnici de tratament.Pacienta s-a externat la 7 zile postoperator, cu imobilizarea gleznei pentru 6 saptamani, urmand a relua mersul cu sprijin dupa bilanturi clinice si imagistice periodice, probabil dupa 10-12 saptamani postoperator” a declarat dr. Răzvan Codrin Bandac medic primar ortoped, șef Secție Ortopedie a Spitalului Judetean Suceava.

Echipa operatorie a fost formata din dr. Razvan Codrin Bandac, dr. Rares Voinea, medici primari ortopezi, dr. Cristina Molie medic rezident ortopedie pediatrica, dr. Dorin Stanescu, medic primar ATI, echipa de asistenti medicali formata din Corina Boiculesei si Robert Rusu.

Interventia a durat aproximativ 4 ore si a fost efectuata cu rahianestezie.

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

TOP CITITE

CITEȘTE ȘI