luni, iulie 4, 2022
31.6 C
Suceava
AcasăEvenimentIntervenție chirurgicală ortopedică în premieră la Spitalul Județean Suceava

Intervenție chirurgicală ortopedică în premieră la Spitalul Județean Suceava

Intervenție chirurgicală ortopedică în premieră la Spitalul Județean Suceava

O echipă de medici ai secției de Ortopedie a efectuat o intervenție de reconstrucție acetabulară a hemibazinului stâng folosind alogrefe osoase structurale și morcelate, provenite de la banca de țesuturi Colentina, fixate cu un sistem modern de ranforsare acetabulară, precum și reconstrucția șoldului stâng cu o proteză totală de șold cu dublă motilitate, în scopul refacerii atât a lungimii membrului inferior afectat, cât și a redării funcționalității și stabilității șoldului stâng.

Intervenția chirurgicală a durat partru ore, pacientul fiind stabil hemodinamic la finalul acesteia.

Pacientul în vârstă de 64 de ani a suferit în urmă cu șapte luni un traumatism sever la nivelul șoldului și hemibazinului stâng, prin cădere de la înălțime ( de pe bicicletă într-un șanț adânc de doi metri ), în urma impactului rezultând o fractură cominutivă de acetabul stâng și o fractură de col femural stâng cu protruzie intrapelvină a capului femural stâng.

Pacientul a fost selectat și propus pentru intervenție chirurgicală de reconstrucție acetabulară și artroplastie totală de șold în urma cu două luni, acesta fiind monitorizat clinic si paraclinic pana la momentul interventiei, inclusiv pentru depistarea oricaror dezechilibre metabolice sau agenți infecțioși care ar putea conduce la complicații postoperatorii.

S-au făcut demersuri pentru achiziționarea atât al implantului de reconstrucție acetabulară, cât și a protezei totale cu dublă motilitate din fondurile Programului Național de Ortopedie, program derulat în permanență de către Sectia de Ortopedie.

De asemenea, au inceput demersurile pentru obținerea de alogrefa osoasă de la Banca de Țesuturi Colentina București, având susținerea permanentă a dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii.

În continuare, pacientul va începe în Sectia de Ortopedie, în cadrul procesului de îngrijiri postoperatorii, un program intensiv de recuperare funcțională precoce, prin mobilizarea articulară precoce a membrelor inferioare, cu ajutorul kinetoterapeutului și a atelelor motorizate de tip Kinetec, pe care secția le are în dotare.

Ulterior, după externare, pacientul va continua în mod constant kinetoterapia, atât pentru recuperarea mobilității articulare, cât și pentru refacerea tonicității musculare, urmând ca mersul cu sprijin progresiv pe membrul inferior operat să fie inițiat după o perioadă de 6-8 săptămâni de la operație.

Procedura chirurgicală efectuată are o aplicabilitate deosebit de ridicată în cadrul chirurgiei de revizie a șoldului, atât pentru refacerea defectelor osoase acetabulare, cât și pentru refacerea stabilității articulare, constituind un pas important realizat de către medicii acestei secții pentru creșterea nivelului tehnic și calitativ al acestor tipuri de intervenții extrem de complexe.

Secția Ortopedie a Spitalului Județean Suceava este singura sectie de profil din Moldova care este acreditată atât să recolteze țesut osos de la donatorul viu, precum și să efectueze proceduri de transplant osos și tendinos cu alogrefe provenite de la Banca de Țesuturi Colentina, unitate cu care spitalul prezintă protocol de colaborare încă din anul 2016.

Echipa chirurgicală a fost formată din trei medici primari ortopezi: dr. Petrașuc Sorin, dr. Bandac Razvan, dr. Baitoc Loredana, anestezia rahidiana fiind realizată de către dr. Stanescu Dorin, medic primar ATI.

„Conducerea Spitalului Judetean „ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava susține și investește resurse majore în creșterea calității actului medical, diversificarea intervențiilor și specialităților din spital. De asemenea spitalul beneficiază de o infrastructură și bază materială modernă. Obiectivul permanent al conducerii este si va fi in continuare cresterea si mentinerea calității actului medical la standarde cât mai înalte”, a transmis Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava.

Urmărește știrile BucovinaMedia.ro și pe Google News

Ultimile Știri

Cele mai citite știri

Tag: