Ordin de protecție pentru un individ care și-a alungat de acasă soția și cei doi copii minori

AcasăEvenimentOrdin de protecție pentru un individ care și-a alungat de acasă soția...

Ordin de protecție pentru un individ care și-a alungat de acasă soția și cei doi copii minori

La data de 04 februarie, în jurul orei 21.00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea au fost sesizați prin intermediul S.N.U.A.U 112 de o femeie din comuna Burla, că soțul său a provocat scandal la domiciliu și a dat-o afară din locuință împreună cu cei doi copii minori ai săi.

În urma deplasării la fața locului, polițiștii au constatat faptul că la data de 04 februarie, în jurul orei 20.00, femeia s-a întors la domiciliu și a observat că soțul său se află sub influența băuturilor alcoolice și că lipsește și televizorul din casă.

Femeia a menționat că în ultima perioadă de timp, soțul său a început să vândă lucruri din locuință, pentru a-și achiziționa băuturi alcoolice. Între cei doi soți a izbucnit un conflict, în care femeia a fost amenințată cu acte de violență și a fost scoasă forțat din locuință.

Cu ocazia intervenției, în drumul public, a fost identificată apelanta, cât și cei doi minori ai celor doi soți, care erau îmbrăcați sumar.

S-a procedat la întocmirea formularului de evaluare a riscului privind violența domestică, constatându-se că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Ordinul de protecție provizoriu a fost emis la data de 04 februarie, având o valabilitate de 5 zile, bărbatul fiind evacuat din locuință.

Totodată, s-a întocmit dosar penal fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Polițiștii reamintesc că ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile.

Acesta conține o serie de măsuri, dintre care:

-evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;

-reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;

-obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

-interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;

-obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite