Restricții în Vatra Dornei și Cacica, după ce au crescut cazurile de Covid

Restricții în Vatra Dornei și Cacica, după ce au crescut cazurile de Covid. Începând de marți, 13 octombrie, se închid restaurantele, cafenelele din interior, iar purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în apropierea școlilor.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, luni, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Ședința a avut următoarele ordie de zi: dispunerea unui set unitar de măsuri pentru diminuarea riscului epidemiologic la nivelul județului Suceava, cu precădere în cazul unităților administratuv teritoriale unde incidența cumulată la mia de locuitori depășește valoarea de 1,5, reanalizarea scenariilor de funcționare pentru unitățile de învățământ din județul Suceava, în anul școlar 2020-2021.

Analiza realizată în contextul epidemiologic actual, statisticile zilnice privind incidența cazurilor pozitive COVID-19 la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județul Suceava la mia de locuitori, prezentată de către directorul Direcției de Sănătate Publică, doctorul Dinu Sădean, a relevat o incidență crescută, de peste 1,5/1000 locuitori în cazul a 2 unități administrativ teritoriale:

  1. În Vatra Dornei la data de 12 octombrie sunt 26 de cazuri active de Covid 19, rata de infectări la mia de locuitori fiind de 1,57.
  2. În Cacica la data de 12 octombrie sunt opt cazuri active de Covid 19, rata de infectări la mia de locuitori 1.84.

În acest context, s-au prezentat comisiei Hotărârile Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență Vatra Dornei și Cacica, privind măsurile adoptate pentru diminuarea riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID-19, precum și propunerile Direcției de Sănătate Publică privind instituirea unor măsuri pentru diminuarea riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID-19 la nivelul municipiului Suceava.

Luând în considerare situația prezentată de către D.S.P. Suceava, având în vedere propunerile fundamentate ale specialiștilor epidemiologi din cadrul structurii de sănătate publică, motivat de prevederile imperative ale art. 3, alin. (1) și (2) din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență numărul 47 din data de 05 octombrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 41 din data de 12 octombrie, prin care s-au stabilit următoarele măsuri:

Art. 1. (1) În aplicarea art. 6, pct. 1 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 782/2020 activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se suspendă începând cu data de 13 octombrie, ora 08.00, în următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Vatra Dornei și comuna Cacica.

(2) În aplicarea art. 6, pct. 2 şi pct. 3 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 782/2020, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare se suspendă începând cu data de 13 octombrie, ora 08:00, în următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Vatra Dornei și comuna Cacica, cu excepția activităților pe care le desfăşoară pentru clienți cazați în aceste unități de cazare.

(3) În aplicarea art. 1, pct. 6 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 782/2020, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole şi sau concerte, se suspendă începând cu data de 13 octombrie, ora 08.00, în interiorul clădirilor, în următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Vatra Dornei și comuna Cacica.

(4) În aplicarea art. 3, alin (1) din Anexa nr. 2 la H.G. nr. 782/2020, se stabileşte faptul că în intervalul orar 07:45 – 20:30, de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ din municipiul Vatra Dornei și comuna Cacica, purtarea mijloacelor individuale de protecție (mască de protecție etc.) este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Primăriile unităților administrativ-teritoriale menționate anterior vor marca fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei etc.) și vor afișa în locuri vizibile un semn distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice deschise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ.

(5) În aplicarea art. 9, pct. 3 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 782/2020, activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară, se suspendă începând cu data de 13 octombrie, ora 08:00, în următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Vatra Dornei și comuna Cacica.

Art. 2. Se modifică Scenariile de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din comunele Fundu Moldovei și Todirești – unități de învățământ cu personalitate juridică și structurile arondate acestora, respectiv Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, conform tabelului următor:

Nr. crt.Denumire unitate de învățământ (PJ)Scenariul restabilitObservații
Școala Gimnazială „Dimitrie Gusti” Fundu MoldoveiScenariu roșu S3Incidența >3/000 la nivel de unitate administrativ-teritorială
Școala Gimnazială TodireștiScenariu roșu S3Incidența >3/000 la nivel de unitate administrativ-teritorială
Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” SuceavaScenariu roșu S39 cazuri pozitive înregistrate la nivel de unitate de învățământ

Art. 3. Toate administrațiile publice locale din județul Suceava vor intensifica măsurile de prevenire a răspândirii riscului epidemiologic în cadrul locațiilor în care există un aflux mare de persoane – piețe, târguri, expoziții etc., asigurând măsurile necesare pentru ducerea la îndeplinire a următoarelor: stabilirea a minimum două fluxuri funcționale (acces și evacuare persoane) în cadrul obiectivelor, asigurarea punctelor de triaj epidemiologic la accesul în obiective (controlul temperaturii cu termometre noncontact, verificarea purtării mijloacelor individuale de protecție), limitarea accesului persoanelor prin temporizare astfel încât să se asigure distanțarea socială de minimum 2 metri între persoane, respectiv minimum 4 mp/persoană, asigurarea unor puncte de dezinfecție a mâinilor în cadrul acestor locații, monitorizarea respectării de către participanți a conduitei preventive în domeniul epidemiologic, alte măsuri asemenea (stabilite prin Hotărâri ale Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență).

Art. 4. Structurile județene aparținând Ministerului Afacerilor Interne, Direcția de Sănătate Publică Suceava, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, Inspectoratul Teritorial în Muncă Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava vor intensifica activitățile de control în piețe, târguri, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților şcolare, conform atribuțiilor stabilite de legislația incidentă prevenirii și gestionării riscului epidemiologic.

Art. 5. Angajații afectați de restrângerea activității operatorilor economici și a unităților cultural-artistice vor beneficia de măsurile de sprijin potrivit O.U.G. nr. 120/2020 privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Art. 6. Art. 1, Alin. 1-5 din Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 40 din data de 09.10.2020 își încetează aplicabilitatea pentru comuna Grănicești, incidența cazurilor pozitive la mia de locuitori fiind 1,02 la data emiterii prezentei hotărâri.

Art. 7. Comitetul Local pentru Situații de Urgență Frasin1 se va întruni de urgență în cadrul unei ședințe extraordinare și va propune, adopta și înainta către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, respectiv Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava, la adresa de e-mail: cjcci.sv@gmail.com, până cel târziu marți, 13 octombrie, ora 11.00, hotărâreaprivindstabilirea unormăsuri suplimentare pentru diminuarea impactului riscului generat de pandemia de COVID-19 (particularizat pentru unitatea administrativ-teritorială în cauză).

Prefectul județului face un apel la respectarea măsurilor sanitare preventive, care ar permite ridicarea măsurilor suplimentare de restricție și revenirea la o activitate normală în comunitate.

Știri zi de zi, pentru tine!

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite

Știri ultimă oră