Tânără amenințată de fostul iubit. Polițiștii au emis ordin de protecție

Tânără amenințată de fostul iubit. Polițiștii au emis ordin de protecție

La data de 11 martie, în jurul orei 11.00, Poliția orașului Vicovu de Sus a fost sesizată direct de o femeie, că a fost ameninţată cu acte de violenţă de prietenul său de 29 ani, din comuna Dorneşti, sat Iaz.

Din declaraţia victimei a rezultat că a avut o relaţie de prietenie de aproximativ patru ani cu bărbatul respectiv. Întrucât între cei doi au existat unele neînţelegeri, iar femeia nu a mai dorit să continue relaţia cu acesta, individul de 29 ani nu a fost de acord cu decizia ei şi i-a trimis mai multe mesaje de ameninţare pe telefonul mobil.

S-a procedat la întocmirea formularului de evaluare a riscului, iar prin prisma răspunsurilor oferite de către femeie, a rezultat faptul că există risc iminent asupra vieții, sănătății și integrității corporale a persoanei vătămate. Astfel, s-a procedat la emiterea ordinului de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile.

Femeia nu a dorit să formulat plângere penală împotriva bărbatului de 29 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare, ci doar emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Polițiștii au emis ordinul de protecţie provizoriu din data de 11 martie prin care bărbatul de 29 ani a fost obligat să nu se apropie la o distanţă mai mică de 100 metri de petentă şi de locuinţa acesteia.

Polițiștii reamintesc că ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile.

Acesta conține o serie de măsuri, dintre care:

– evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;

– reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

– interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;

– obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Știri zi de zi, pentru tine!

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite

Știri ultimă oră