Un îngeraș de trei ani a salvat două vieți prin transplant

Stire din :

Un îngeraș de trei ani a salvat două vieți prin transplant

„Un tragic accident rutier a făcut ca un copilaş de numai 3 ani să devină înger salvator de vieţi la o vârstă atât de fragedă. A fost posibil, din păcate, doar cu preţul propriei sale vieţi. Suferinţa familiei lovită brusc de o asemenea dramă nu poate fi descrisă în cuvinte şi nu-i poţi găsi vreodată alinare. Ce cuvinte să aduni laolată pentru a exprima durerea sfâşietoare prin care trece un părinte într-un asemenea moment? Cum poţi mulţumi vreodată suficient unui astfel de OM care a reuşit, în cel mai dureros moment, să găsească puterea de a dărui altor părinţi bucuria să-şi vadă copiii trăind? Când destinul loveşte pe neaşteptate cu o asemenea suferinţă, a dărui altor semeni o rază de speranţă devine un gest divin, un simbol al umanităţii în forma sa cea mai pură”, au scris pe facebook reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

La Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, părintele unei fetițe, decedată în urma unui grav accident rutier, a găsit puterea de a face gestul suprem pentru semeni: a fost de acord ca organele copilului lui să salveze alte vieţi.

” Un astfel de gest ne obligă să facem tot posibilul pentru a duce mai departe speranţa pentru viață.Misiunea delicată de a fi alături de familie în acest moment deosebit de greu, a fost iniţial pe umerii echipei ATI și de coordonare a spitalului din Suceava, dr. Lavinia Ștreangă și dr. Ruslan Gorceag, alături de coordonatorul regional de transplant – dr. Raluca Neagu Movilă. Efortul lor a fost preluat apoi de echipele de prelevare. Împreună au format o echipă care a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei să fie pornite. Ficatul a fost prelevat de echipa Institutului Clinic Fundeni – dr. Guenadiy Vatachki, as. Marius Păun. Echipa chirurgicală a Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iași – dr. Daniel Andone, dr. Marius Ivănuță, dr. Lucian Mutruc, a realizat intervenţia de prelevare a rinichilor.Datorită acestui înger, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” , un alt copil de 11 ani, aflat în mare suferinţă, a primit şansa la viaţă prin transplant hepatic. Este primul transplant hepatic realizat în cadrul acestei unități sanitare de la obținerea acreditării, în colaborare cu specialiștii Institutului Clinic Fundeni. Intervenţia complexă care a durat 8 ore a fost realizată cu succes de echipa de chirurgi a Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, coordonată de conf.dr. Laura Bălănescu, alături de echipa de chirurgi cu mare experiență de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de prof.dr. Irinel Popescu şi dr. Doina Hrehoreţ. Un rol esențial și deosebit de important pentru această reușită l-a avut și colaborarea echipelor ATI din cele două spitale, sub îndrumarea dr. Ruxandra Fota și dr. Loredana Costan. Această intervenţie este o performanţă, efortul echipelor medicale implicate fiind unul deosebit, ţinând cont atât de vârstele donatorului şi receptorului, cât și de întreaga coordonare logistică și de reusrse umane. La Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi , un tânăr aflat în suferinţă pe listele de aşteptare, a primit şansa la viaţă prin transplant, fiindu-i transplantaţi ambii rinichi ai donatorului. Intervenţia de transplant a fost realizată de echipa de chirurgi dr. Cornel Moroşanu, dr. Adelina Miron, fr. Cătălin Constandache.Toate intervenţiile de transplant au fost realizate cu succes, evoluţia pacienţilor fiind una bună.Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate pentru profesionalismul lor, care au făcut ca gestul unei familii zdrobite de durere să nu fi fost în zadar.Transmitem din suflet sincere condoleanţe familiei greu încercate şi ne înclinăm cu profund respect şi recunoştinţă în faţa deciziei pe care a luat-o. Sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că o parte din îngeraşul lor a salvat alte vieți”, au transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Tatăl fetiței va fi numit cetățean de onoare al orașului Salcea.

„Având în vedere gestul nobil și iubirea necondiționată față de semeni a domnului Liviu dovedită și în zile de durere și de suferință imensă, zile în care a trebuit să se despartă vremelnic de preaiubita lui soție Andreea și de scumpa lui fată Anastasia, în semn de recunoștință și de apreciere voi propune Consiliului Local acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului Salcea domnului Liviu Grigorean întrucât a fost de acord cu donarea ficatului și a rinichilor fetei dumnealui pentru salvarea a altor două vieți. Prin harul lui Dumnezeu și datorită deciziei dumnealui, o fată de 11 ani și un tânăr de 23 de ani au șansă la viață.Totodată voi propune Consiliului Local acordarea unui sprijin financiar pentru acoperirea nevoilor din perioada următoare și vom fi în continuare alături și de acestă familie.Dumnezeu să vă binecuvânteze Liviu și Eduard, să vă dăruiască sănătate, putere, pace și să vă poarte de grijă. Întreaga comunitate vă iubește, vă prețuiește, se roagă lui Dumnezeu pentru binele vostru și vor fi alături de voi totdeauna!”, a transmis Ezekiel Belțic, primarul orașului Salcea.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Știri citite:

Știri ultimă ora :