Restaurarea picturii interioare a bisericii Mănăstirii Sucevița a fost finalizată VIDEO

Restaurarea picturii interioare a bisericii Mănăstirii Sucevița a fost finalizată.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat, sâmbătă, împreună cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, la inaugurarea lucrărilor murale restaurate, realizate în interiorul Bisericii „Învierea Domnului”, a Mănăstirii Suceviţa.

https://www.facebook.com/watch/?v=3405434582881942&extid=4cvzLozUURhr56Yj


Finanțarea lucrărilor s-a realizat prin Programul Național de Restaurare, valoarea totală fiind de 4.052.993,52 lei, inclusiv TVA.

Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița este monument istoric național, înscris și în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Flutur a ținut să îi mulțumească ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru inițiativa de a accelera și a finaliza restaurarea acestei picturi.

„Sunt convins că a făcut-o ca un om care știe bine ce înseamnă Suceava, ca un om al locului. 20 de ani, a fost un pic cam lungă perioada până s-a finalizat, mai ales că așteaptă la rând și alte monumente din Suceava. Noi trebuie să ne gândim că finanțarea trebuie să fie ceva continuu, pentru că aceste monumente sunt ca niște ființe vii care au nevoie de întreținere în fiecare zi. Cred că nimic nu e prea mult să ne gândim să nu fim zgârciți din bugetul național sau din alte fonduri pentru a ajuta mănăstirile”, a spus președintele CJ Suceava.

Flutur a subliniat faptul că aceste mănăstiri și cele opt monumente UNESCO pe care le are Bucovina reprezintă coloana vertebrală pe care s-a așezat această zonă, care înseamnă unitate de credință a oamenilor, înseamnă dezvoltare.

„Aș vrea să remarc că, în ultimii ani, în jurul acestor mănăstiri s-a dezvoltat o adevărată industrie de turism. Aceste mănăstiri funcționează ca un magnet pentru turism și cei care le-au făcut, ctitorilor despre care vorbim și îi pomenim trebuie să le aprindem des câte o lumânare și să le mulțumim pentru ce au făcut. Uitați-vă peste ani ce efecte sunt. Câtă lume vine și ne calcă pragul. Îmi amintesc cu plăcere că acest monument UNESCO a fost recunoscut cu 10 ani în urmă, în august în 2010, când eram președinte de Consiliu Județean, în primul mandat. Pentru că celelalte șapte monumente UNESCO din Suceava a fost recunoscute cu 17 ani mai repede, în 1993”, a mai spus Flutur.

Totodată, șeful administrației județene a amintit că Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în proiectul „Clopotele Bucovinei”.

„Un proiect care a însemnat ca în ziua de Paște să proiectăm pe niște ecrane mari și să transmitem prin difuzoare clopotele de la mai multe mănăstiri din frumoasa Bucovină. Sucevița are clopote care sunt de la vremea când a fost construită, la 1588-1600. Și ce este interesant, este ecoul. Mai ales iarna, pe zăpadă, clopotul este dublat de acest ecou al muntelui, iar sunetul se întoarce excepțional. Ne mândrim cu Sucevița, o perlă de excepție a noastră, iar noi cei care trecători suntem prin administrație încercăm să amenajăm drumuri, trasee, ca să vină cât mai mulți turiști. Felicitări domnule ministru și așteptăm pictura exterioară să fie refăcută și să începeți cu „Scara Virtuților” pentru că Bucovina are de urcat”, a transmis Gheorghe Flutur.

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

TOP CITITE

CITEȘTE ȘI