Anchetă internă în Poliția Suceava, în cazul decesului unei tinere de 18 ani, găsită moartă în casă. Relația cu un polițist este investigată FOTO

Anchetă internă în Poliția Suceava, în cazul decesului unei tinere de 18 ani, găsită moartă în casă. Relația acesteia cu un polițist este investigată

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale – IPJ Suceava desfășoară activități de cercetare penală, sub coordonarea procurorului de caz, într-un dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, pentru stabilirea circumstanțelor decesului unei tinere, de 18 ani, din orașul Broșteni.

În seara de 12 august, în jurul orei 22.00, Ioana Pavăl a fost identificată decedată, în apartamentul în care locuia, pe raza orașului Broșteni, prezentând urmele unui act suicidal.

În cauză a fost efectuată și necropsia cadavrului, fără a fi evidențiate urme ale vreunei infracțiuni intenționate.

„De asemenea, având în vedere apariția în spațiul public a unor date, privind o presupusă relație anterioară cu un lucrător din cadrul IPJ Suceava, conducerea unității a dispus în regim de urgență și verificări, prin Biroul Control Intern, pentru stabilirea existenței unor eventuale abateri de la Codul Deontologic al polițistului sau alte aspecte de interes în cauză”, a transmis Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

Localnicii sunt îndurerați de tragedia petrecută la Broșteni și cer o anchetă în acest caz. O parte dintre aceștia susțin că tânăra ar fi avut o relație cu un polițist, șeful de post din localitate, care ar fi fost violent cu ea. Ei au deschis o petiție online, prin care cer investigarea cazului.

„Aș vrea să vă fac cunoscută povestea și tragedia Ioanei. Ioana a venit la Broșteni, prin plasament la o familie de acolo. A fost o elevă premiantă, cu un suflet bun și un zâmbet frumos. Încă de la 16 ani a început să aibă relație cu comisarul din Brosteni, care avea în vremea aceea 33 de ani(aproximativ ). Domnul comisar o maltrata…. A profitat de faptul ca era singură, nu avea rude sau părinți…. Ne dorim să facem cunoscută această poveste, pentru ca moartea Ioanei să nu fie neînsemnată. Vrem ca domnul comisar să plătească pentru faptele lui”, este mesajul transmis redacției de o apropiată a tinerei.

Începând cu data de miercuri, 14 august, șeful Poliției Orașului Broșteni, a fost eliberat din funcția de conducere, urmând să își desfășoare activitatea pe o funcție de execuție, din cadrul unei secții rurale de poliție, arondată Poliției Municipiului Suceava.

„Măsura a fost dispusă în virtutea respectării principiilor deontologiei profesionale și pentru asigurarea cadrului legal optim, în vederea desfășurării cercetărilor în dosarul penal vizând o faptă de ucidere din culpă.Poliția Română este un garant al respectării legii, dar și al normelor deontologice, astfel de măsuri dispuse, având rolul de a întări încrederea populației în instituție și de a înlătura orice dubii privind abordarea profesionistă, imparțială și obiectivă a tuturor problematicilor din sfera de competență”, a transmis Ionuț Epureanu.

Tânăra a beneficiat de plasament la un asistent maternal profesionist, cu domiciliul în orașul Broșteni, aceasta fiind în monitorizarea DGASPC-Suceava din luna noiembrie 2019, ca urmare a plecării repetate de la domiciliului tatălui unde locuia.

În urma divorțului părinților, domiciliul celor două minore ale familiei, a fost stabilit la tată.

Bărbatul a plecat la muncă în străinătate iar cele două minore au rămas în grija bunicii paterne.

Bunica paternă și-a ajutat permanent familia, financiar și moral, având grijă de cele două minore.

„Deoarece Ioana nu a acceptat niciodată situația divorțului părinților și faptul că mama s-a recăsătorit, bunica nu a mai făcut față situației iar Ioana a fost preluată în sistemul de protecție”, a precizat Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt DGASPC -Suceava.

Pe perioada plasamentului la asistent maternal, Ioana a fost inclusă într-un program de consiliere, dezvoltând o relație de atașament față de asistentul maternal și membrii familiei acestuia, a început să aibă rezultate școlare foarte bune, participând frecvent la olimpiade școlare și alte activități extrașcolare, fiind bine integrată în comunitate și în colectivul clasei.

„Anterior plasamentului, minora a manifestat o conduită rebelă, comportament de automutilare și tentative de suicid, comportament pe care ea l-a pus în legătură cu lipsa de grijă și afecțiune a părinților naturali. Mama deși locuia în aceiași localitate a refuzat să păstreze legătura cu minorele. Tânăra a motivat gesturile suicidare prin existența problemelor familiale: sentimente de neglijare din partea mamei, indiferență și dificultăți de comunicare cu tatăl, precum și violență fizică din partea acestuia. Ioana a păstrat permanent legătura cu sora sa, rămasă în grija bunicii, aceasta povestindu-i dificultățile cu care se confruntă, faptul că tatăl este plecat în străinătate, iar bunica având o vârstă înaintată și probleme de sănătate nu mai putea face față nevoilor acesteia.Astfel încât Ioana a solicitat în scris luarea unei măsuri de plasament pentru sora sa „, a precizat Nicaleta Daneliuc.

La data de 19.11.2021 pentru sora Ioanei, a fost instituită măsura plasamentului la aceeași familie de asistenți maternali profesioniști, cu domiciliul în orașul Broșteni.

Cele două minore au locuit împreună la familia asistenților maternali până în data de 11.01.2024 când Ioana a solicitat revocarea măsurii de plasament la împlinirea vârstei de 18 ani, având în vedere oportunitatea legală de a primi lunar o indemnizație, pe perioada școlarizării sau accesării unui loc de muncă, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

„Conform raportului de consiliere/informare/ instruire din data de 04.01.2024 tânăra a beneficiat de consiliere juridică și informare cu privire la drepturile sale și cu privire la opțiunea de a beneficia de monitorizare a situației sale, după încetarea măsurii de plasament. Conform declarației scrise, tânăra a declarat că nu dorește monitorizare după încetarea măsurii de plasament. Din informațiile noastre, Ioana locuia singură, într-o garsonieră, la câteva case distanță de mama sa, avea un loc de muncă și își planificase o vacanță. Din păcate, nu cunoaștem motivele care au condus la sinucidere, însă considerăm că, indiferent câte avantaje oferă instituțiile statului, copiilor care ajung în sistemul de protecție, familia rămâne cel mai important factor de dezvoltare armonioasă și echilibru emoțional pentru orice copil”, a declarat Nicoleta Daneliuc.

Citește și:

top citite:

Ultimile știri