Controale în trafic pentru siguranța transportului rutier de mărfuri și persoane

Controale în trafic pentru siguranța transportului rutier de mărfuri și persoane

Polițiștii au aplicat 67 de sancțiuni în valoare de peste 30.000 lei și au identificat în trafic un șofer de vehicul de mare tonaj băut la volan. De asemenea, două vehicule de mare tonaj au fost imobilizate pentru uzura anvelopelor sau deficiențe la sistemul tahograf

În data de 04 iulie, în intervalul orar 07.00 – 11.00, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul Rutier, au desfăşurat, pe drumurile publice din județ, o acţiune cu echipaje sporite pe linia verificării legalității transportului public de persoane și mărfuri.

Activitățile polițiștilor au vizat verificarea legalității transporturilor rutiere publice de persoane și mărfuri, prin verificarea deţinerii documentelor necesare efectuării transportului de către operatorul de transport şi de conducătorul auto și verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente.


Totodată, s-a verificat respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane și verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz.
În cadrul acțiunii s-a procedat și la testarea cu aparatul etilotest a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport și la verificarea valabilității inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate peste 100 de autovehicule, toate destinate transportului de persoane și mărfuri, fiind testați cu aparatele etilotest/ drugtest toți conducătorii auto verificați.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 67 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 32.315 lei, potrivit O.U.G. nr. 195/2002 și la alte acte normative privind transportul de persoane și mărfuri.


Polițiștii au retras și 12 certificate de înmatriculare ale unor vehicule destinate transportului (I.T.P.expirat, lipsă RCA, folii neomologate, defecțiuni lumini, anvelope uzate, defecțiuni tehnice).

Identificat conducând un autovehicul de mare tonaj sub influența alcoolului

La data de 04 iulie, ora 09.20 un bărbat de 45 ani din com Dumbrăveni, a fost depistat în timp ce conducea autoutilitara pe DN2, având o alcoolemie de 0,27 mg/l alcool in aerul expirat, fiind sancționat cu amendă în valoare de 1.980 lei și retinerea pemisului de conducere pe o perioada de 90 zile.

Vehicule imobilizate pentru rularea cu anvelope uzate sau cu defecțiuni la sistemul tahograf.

La data de 04 iulie, ora 10.20, un bărbat de 35 ani din com Vama, a fost depistat in timp ce conducea autoutilitara pe DN2 având montate anvelope uzate excesiv pe puntea spate și pe roțile directoare, fiind sancționat cu amendă 660 lei si reținerea certificatului de inmatriculare, vehiculul fiind imobilizat.

La data de 04 iulie, ora 10.45, un bărbat de 45 ani din oras Bragadiru, jud. Ilfov a fost depistat in timp ce conducea autoutilitara pe DN15, iar in urma controlului efectuat s-a constatat că utiliza autovehiculul fără a avea introdusă cartela tahografica, fiind sancționat cu amendă de 6.000 lei, autovehiculul fiind imobilizat.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și au ca scop impunerea respectării normelor rutiere de către toți participanții la trafic și depistarea activităților ilegale de transport rutier de mărfuri și persoane.


Defecţiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport mărfuri sau transport public de persoane, pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bani pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun.

Poliţiştii solicită cetăţenilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol. Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională.

De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane.
Solicităm totodată cetăţenilor să sesizeze de îndată astfel de practici neautorizate şi care dăunează în mod grav atât mediului legal de afaceri dar şi siguranţei rutiere.

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

TOP CITITE

CITEȘTE ȘI