Ordin de ministru: Ministerul retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal

„Înterzicerea tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie” a transmis Ministrul Mediului, Costel Alexe.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, retrage certificatul de atestare a unei firme exploatatoare, dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate realizate de respectiva firmă sau angajații acesteia.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a emis un Ordin de Ministru în acest sens, publicat marți, 30 martie, în Monitorul Oficial al României.

Potrivit actului normativ, se ridică certificatele de atestare ”dacă sunt constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate la care exploatarea s-a realizat de operatorul economic atestat pentru activitatea de exploatare a masei lemnoase sau de personalul angajat în cadrul acestuia, consemnate într-un raport de control aprobat de conducătorul entității din care face parte agentul constatator, prin care se propune retragerea certificatului de atestare”.

Totodată, prin acest nou ordin, certificatele de atestare se retrag de Comisie și în baza unui raport de control al Gărzilor Forestiere sau al Corpului de Control al Ministrului, prin care se propunerea retragerea certificatului.Noile reglementări mai prevăd că operatorii economici pentru care există hotărâri judecătorești definitive în materie de infracțiuni la regimul silvic, prin care instanța a dispus atragerea răspunderii penale a acestora, vor rămâne fără certificate de atestare.

Ordinul conține reguli clare și în ceea ce privește modul de exploatare. Astfel, dacă sunt constatate vătămări ale semințișurilor utilizabile peste procentul admis de normele tehnice sau tăieri ilegale în parchete autorizate spre exploatare, a căror valoare depășește de cinci ori prețul unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, operatorul economic care execută lucrarea poate fi sancționat cu ridicarea certificatului de atestare.

De asemenea, se aduc clarificări cu privire la data de la care curge aplicarea sancțiunii de retragere a certificatului de atestare/reatestare, respectiv de la data aplicării sancțiunii de comisie sau de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței de judecată .

Ordinul aduce clarificări cu privire la procedurile, criteriile și documentele necesare obținerii certificatului de atestare/reatestare pentru activitatea de exploatare forestieră. Aceste clarificări care vizează:

  • persoanele care trebuie să depună cazierul judiciar, în original, și anume: administratorul/administratorii sau pentru președintele consiliului de administrație al operatorului economic, după caz, din care să rezulte că nu a/au fost condamnat/condamnați pentru fapte privind încălcarea regimului silvic. Prin excepție, în cazul ocoalelor silvice se depune cazierul judiciar, în original, pentru șeful ocolului silvic.
  • documentele prin care se face dovada asigurării cu utilaje specifice activității de exploatare forestieră s-au introdus și copiile de pe contractul/contractele de leasing și după documentul care face dovada ultimei plăți, în cazul utilajelor cumpărate în leasing.
  • documentele necesare reatestării se depune suplimentar, la comisia de atestare, și certificatul de atestare/reatestare în original.

De asemenea, Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a avut consultări cu specialiștii din cadrul ministerului, precum și cu mai mulți operatori economici, organizații și asociații, pentru a se analiza varianta stopării tăierilor legale din păduri, pe durata stării de urgență, solicitată de o parte din societatea civilă.

Am inclus, în ultima ordonanță militară emisă, prezența gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal”, spune demnitarul.

După analizarea aprofundată a situației, s-a constatat că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. „Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, subliniază ministrul.

Astfel, pe plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne. Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură.

Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei.Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum.

Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB.

Stoparea tăierilor legale ar avea consecințe negative și pentru mediu. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniți din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, așa cum s-a mai întâmplat și în alte țări din Europa, iar consecințele au fost extrem de grave. 52% dintre pădurile României sunt proprietate privată. Ar însemna să se dea o interdicție asupra fructificării proprietății private.

Falimentul administratorilor de păduri, adică al celor care asigură acum paza, îngrijirea și regenerarea pădurilor private, ar însemna o deteriorare a pădurilor și imposibilitatea de a mai preveni tăierile ilegale.„Nu este bine și nici constituțional să luăm această măsură extremă. Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil, atât pentru valorificare, cât și pentru regenerare, pentru a proteja mediul și a combate schimbările climatice. Vom sta permanent în teren pentru că stoparea tăierilor ilegale rămâne cel mai important obiectiv asumat în acest mandat!”, a mai spus ministrul Costel Alexe.

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

TOP CITITE

CITEȘTE ȘI