Șase dosare penale într-o singură zi pentru furt de curent
În ultima perioadă, polițiștii împreună cu reprezentanți ai societăților de distribuție a energiei electrice, au constat mai multe fapte de încălcare a legislației specifice domeniului energiei electrice, fiind întocmite dosare penale.
De la începutul lunii martie a acestui an au fost constatate peste 20 de astfel de fapte, doar în data de 27 martie, fiind identificate șase situații în zona Câmpulung Moldovenesc în care proprietarii unor imobile au provocat distrugeri sau modificări ale aparatelor de măsurare a consumului, pentru ca energia electrică să nu fie înregistrată.
La data de 27 martie, ora 09.00, lucrătorii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama au fost sesizați de către un angajat al unei societăți de distribuție a energiei electrice, cu privire la faptul că în urma unui control efectuat la contorul electric al unui imobil din sat Vatra Moldoviței, au fost constatate mai multe nereguli cât și furtul de energie electrică.
Având în vedere cele sesizate, polițiștii s-au deplasat în satul Vatra Moldoviței, ocazie cu care au identificat apelantul, cât și pe proprietarul locuinței dar și titularul contractului încheiat cu societatea de distribuție a energiei electrice.
În continuare, în urma activităților desfășurate s-a stabilit faptul că în interiorul contorului de energie electrică montat pe stâlpul de electricitate, se regăsește un cablu electric de culoare albastă care era desprins de la locul său, prezentând urme de intervenție asupra sa, respectiv era rupt la unul dintre capete, fapt pentru care contorul electric nu înregistra consumul de energie electrică.
De asemenea, a fost identificat tabloul electric, iar una dintre siguranțele acetuia era pe modul OFF (oprit), astfel fiind oprită înregistrarea consumului de curent electric, deși acesta funcționa.
În cauză polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiuniilor de ,, furt de energie electrică” și “deteriorarea, modificarea fără drept, sau blocarea echipamentului de măsurare a energiei electrice”
La data de 27 martie , la ora 1100, Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată, inspectorii unei societăți de distribuție a energiei electrice, cu privire la faptul că la mai multe imobile amplasate în mun. Câmpulung Moldovenesc, se înregistrează furt de energie electrică.
Din verificările efectuate a rezultat că la o adresă din mun. Câmpulung Moldovenesc, a fost identificat un contor trifazat montat într-o cutie metalică tip BMP-T ale cărei sigilii erau rupte. Sigiliul aplicat pe capacul cu borne al contorului era, de asemenea, rupt. Lucrătorii societății de distribuție a energiei electrice au stabilit că prin ruperea sigiliilor a fost facilitat accesul la blocul de borne, fapt ce a permis scoaterea celor trei faze (fire) și montarea lor la un loc cu conductoarele de fază (firele) intrare, în bornele de intrare, iar astfel a fost neînregistrat consumul real de energie electrică. Prin modificarea efectuată energia electrică nu este înregistrată.
La o altă adresă din mun. Câmpulung Moldovenesc, în firida de palier s-a identificat contorul aferent unui apartament având la borna 1 a contorului, pe lângă conductorul de alimentare contor, un conductor de 6 mm grosime din cupru de culoare alb care alimenta tabloul de utilizare din interiorul apartamentului, astfel energia electrică consumată nu era înregistrată pe contor și practic se consuma fraudulos.
La o altă adresă din mun. Câmpulung Moldovenesc, , în interiorul casei, la parter, în capătul unui hol, pe interiorul peretelui corespondent celui unde este montat contorul de energie electrică lucrătorii societății de distribuție a energiei electrice au indicat faptul că branșamentul trifazat de joasă tensiune al rețelei este conectat la tabloul electric prin care este alimentată instalația de utilizare a casei, înainte de contor. Astfel, prin firele din branșamentul trifazat care intră în siguranțele de culoare albastră din panoul de utilizare interior, se consumă energie electrică fără a fi înregistrată și facturată. Din siguranțele panoului de utilizare sunt duse fire de branșament trifazat și până în cutia din plastic în care este un contorul monofazat cu serie, pentru a crea impresia de legalitate.
Polițiștii au întocmit 3 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de de „furt”, prev. de art. 228 alin. (1) și (3) Cod Penal și „executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare”, prev. de art. 92, alin. 2 din Legea nr. 123 din 2012, privind Energia electrică și gazele naturale.
La data de 27 martie , ora 12.30, polițiștii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama au fost sesizați direct de către un angajat al unei societăți de distribuție a energiei electrice, cu privire la faptul că în urma unui control efectuat la contorul electric aferent unui imobil din satul Deia, com.Frumosu, au fost constatate mai multe nereguli fiind posibil ca o persoană să fi intervenit asupra contorului electric.
Având în vedere cele sesizate, lucrătorii de poliție s-au deplasat în sat Deia, comuna Frumosu, ocazie cu care au identificat apelantul, cât și pe proprietara locuinței.
La examinarea sumară a contorului s-a observat faptul că plombele metrologice din plumb aplicate pe contor pentru securizarea acestuia prezentau ștersături și urme de intervenție mecanică.
În cauză lucrătorii de poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de deteriorarea, modificarea fără drept, sau blocarea echipamentului de măsurare a energiei electrice, prevăzută și pedepsită de art. 92 alin. 1 din Legea 123/2012, fiind întocmit dosar penal.
La data de 27 martie , ora 11.40, polițiștii din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, au fost sesizați de către un angajat al unei societăți de distribuție a energiei electrice, cu privire la faptul că în urma unui control efectuat la contorul electric aferent unui imobil din com./sat Sadova, jud.Suceava, au fost constatate mai multe nereguli cât și furtul de energie electrică.
Cu ocazia cercetării locului faptei, s-a constatat că blocul de măsură și protecție monofazat ce se afla montat pe peretele exterior al casei avea cele 2 sigilii rupte și așezate pe partea superioară a blocului de măsură și protecție monofazat.
Totodată, reprezentanții societății de distribuție a energiei electrice au constatat că instalația de utilizare a casei era conectată direct la rețeaua de joasă tensiune, făcând astfel ca energia consumată să nu fie înregistrată și facturată.
Faza din rețea era conectată cu instalația casei la borna de nul a contorului.
În cauză lucrătorii de poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiuniilor de ,,furtul”, faptă prev. şi ped. de art. 228 alin.1 și 3 din Codul penal și ,,deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 92 alin. 1 din Legea nr.123/2012, fiind întocmit dosar penal.








ATENȚIE! Intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale sau electricitate, precum și instalațiile clandestine, pot duce la incidente cum ar fi explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc. cu urmări devastatoare: bunuri distruse și, mai grav, pierderi de vieți omenești.
Din păcate, consumatorii care recurg la astfel de „metode” pentru reducerea valorii facturii de energie nu conștientizează consecințele posibile și atunci când au loc tragedii este prea târziu. De aceea, prevenirea sustragerilor de energie, prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc, este foarte importantă pentru menținerea siguranței consumatorilor.
Consumul fraudulos înseamnă pierderi nu doar pentru operatorul de distribuție, cât și pentru consumatorii onești care plătesc cu regularitate energia consumată, intervențiile ilegale afectând deopotrivă calitatea serviciului de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice.
Mai mult, consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. De aceea, pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului se întocmesc și se transmit plângeri penale către instituțiile abilitate.
Pentru siguranța consumatorilor și pentru a evita situațiile neplăcute care pot decurge din consumul necontorizat de energie, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție:
• NU lăsați persoane neautorizate să intervină asupra aparatelor care măsoară consumul de energie (contoare);
• NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru a avea consumuri mai mici;
• NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt potrivite instalațiilor de energie electrică sau gaz (izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz).
Implicarea cetățenilor care au cunoștință despre posibile consumuri frauduloase este de mare ajutor și aceste situații pot fi semnalate apelând gratuit numerele de telefon ale societăților de distribuție a energiei electrice sau sesizând cea mai apropiată secție de poliție.