Scintigrafii miocardice de perfuzie cu dispozitiv SPECT/CT, efectuate în premieră pentru regiunea Moldovei la Spitalul Județean Suceava

Stire din :

Scintigrafii miocardice de perfuzie cu dispozitiv SPECT/CT, efectuate în premieră pentru regiunea Moldovei la Spitalul Județean Suceava

În cursul saptămânii trecute, odată cu definitivarea trainingului specific de utilizare a dispozitivului SPECT/CT în acest sens (susținut de un trainer din Grecia), în Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalul Județean Suceava s-au efectuat primele două scintigrafii miocardice de perfuzie, o tehnică imagistică cu sensibilitate crescută, deosebit de utilă în evaluarea fluxului sanguin al muschiului inimii prin folosirea de radiotrasori.

Metoda poate fi utilizată individual, dar și complementar angiografiei coronariene și aduce informații despre perfuzia miocardului deservit de artera coronara obstruată (vizualizată în prealabil angiografic) realizând astfel o evaluare funcțională globală miocardică cu mare capacitate de prognostic pe termen scurt și lung. Expunerea la radiații în timpul scintigrafiei miocardice este mai mică decât în cazul examenului de angiografie coronariană – cateterism coronarian.

Primii doi pacienți evaluați au fost:

  • Un pacient cu antecedente de boală coronariană dublu stentat la care s-a evidențiat un defect de perfuzie în teritoriul arterei descendente anterioare stângi (ramura din artera coronară stânga ) sugestiv pentru infarct antero-inferior sechelar ( evaluare în condiții de repaus);
  • Un pacient cu antecedente de miocardită la care s-a evidențiat un minim defect de perfuzie indus de efort reversibil în conditii de repaus ( evaluare în conditii de stres indus de efort și ulterior repaus – protocol de o zi).

Imagistica de perfuzie miocardică folosește un preparat farmaceutic radioactiv administrat intravenos pentru a descrie distribuția fluxului sangvin din mușchiul inimii și identifică zonele în care fluxul relativ redus se asociază cu un proces patologic ( ischemie sau necroză). Cu ajutorul acestei tehnici perfuzia inimii poate fi masurată atât în repaus, cât și în conditii de efort.

Indicațiile majore ale scintigrafiei de perfuzie sunt stabilite de către medicul cardiolog: în contextul obiectivării ischemiei miocardice vs infarct miocardic, pentru evaluarea reversibilității ischemiei miocardice și a caracterului său ( indusă de efort) în vederea stabilirii oportunității unei intervenții sau evaluarea perfuziei cardiace postintervenție (angioplastie, bypass, etc)

Detectarea în timp util a tulburărilor de perfuzie ale inimii prin scintigrafia miocardică poate ajuta la prevenirea unui infarct, indicând necesitatea începerii unui tratament medicamentos, dilatare vasculară sau intervenție chirurgicală de bypass. Dacă în urma acestei proceduri nu există constatari patologice, riscul pentru un eveniment cardiac în următorii 5 ani este mai mic de 1%, lucru confirmat de mai multe studii clinice.

Activitatea este susținută cu succes de colectivul Laboratorului de Medicină Nucleară al SJU Suceava format din: dr. Gutu Mihai – medic primar Medicină Nucleară, dr. Gutu Mihaela – medic specialist Medicină Nucleară, asistenți principali Florea Ramona Ioana Oanea, Murariu Loredana, Iletchi Florentina, Teodorescu -Perijoc Diana – fizician medical.

La evaluarea primelor două cazuri au participat din cadrul Secției de Cardiologie, dr. Rusu Ramona – medic primar cardiolog și dr. Ilisei Alexandra medic specialist cardiolog.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Știri citite:

Știri ultimă ora :