Trei evenimente private întrerupte de polițiștii suceveni într-o singură zi
Sâmbătă, în jurul orei 18.00, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești a obținut o informație despre faptul că la o pensiune de pe raza comunei Vicovu de Jos, are loc un eveniment organizat, respectiv o aniversare.
Cu ocazia deplasării la fața locului s-a constatat că în incinta pensiunii erau în jur de 30 persoane care participau la un eveniment organizat, respective o aniversare. S-a intervenit în vederea întreruperii evenimentului.
S-a procedat la legitimarea administratorului pensiunii, în persoana unui bărbat de 50 de ani, localnic și a organizatorului evenimentului, o femeie de 31 ani, cu domiciliul în com. Straja.
S-au aplicat două sanțiuni contravenționale, una organizatorului în valoare de 500 lei și una administratorului în valoare de 500 lei, conform Legii 55/2020, iar evenimentul a fost intrerupt. Toți ceilalți participanți au fost sancționați cu măsura averismentului.
Agenții de poliție au rămas la fața locului până când toți participanții prezenți au plecat de la eveniment.
Tot la sâmbătă după-amiază, polițiștii Poliției orașului Vicovu de Sus au obținut o informație cu privire la faptul că, la un restaurant din orașul Vicovu de Sus sunt organzate două evenimente private.
La fața locului s-au deplasat patrulele de ordine și siguranță publică planificate în serviciu, care în urma verificărilor efectuate au constatat că la un restaurant situat în zona centrală a orașului Vicovu de Sus, pe straja Calea Cernăuți, erau organizate două evenimente private, respectiv două botezuri.
La fața locului a fost identificat administratorul de 52 ani, localnic, care a declarat că la parterul restaurantului sunt organizate două petreceri private, respectiv cele două botezuri.
În incinta restaurantului au fost identificate și legitimate un număr total de 35 de persoane.
Organizatorii petrecerii au fost identificați ca fiind un bărbat de 44 ani și un bărbat de 28 ani, ambii localnici.
S-a luat măsura sancționării contravenționale a administratorului și a organizatorilor conform prevederilor Legii nr. 55/2021, cu amenzi totale în cuantum de 6.000 lei. De asemenea, toți ceilalți participanți au fost sancționați cu măsura averismentului.
Totodată, s-a luat măsura evacuării din restaurant a tuturor invitaților.
În perioada 03 – 08 mai polițiștii suceveni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2. Astfel au fost verificate 483 de societăți comerciale şi 102 mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 392 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 55/2020 în valoare de 166.600 lei. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse 16.932 de persoane.
„Reamintim că organizarea evenimetelor private este interzisă conform Legii 55/2020 având în vedere contextul pandemic. Zilnic echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului verifică modul de respectare a legislației dar și a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22.00—05.00”, a precizat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.
Circulația persoanelor este permisă în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
- deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.
„Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri. Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii. Reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19”, a transmis Ionuț Epureanu.