AcasăLocaleSuceavaGheorghe Flutur: "Suceava, și în special zona de frontieră cu Ucraina, a...

Gheorghe Flutur: „Suceava, și în special zona de frontieră cu Ucraina, a fost și este un exemplu de bune practici și o carte de vizită pe care România a folosit-o și o folosește în vederea aderării la Schengen”

Stire din :

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a făcut o trecere în revistă a eforturilor făcute de către autoritățile publice și societatea civilă în timpul crizei refugiaților cu referire la îndeplinirea condițiilor țării noastre în vederea aderării la spațiul Schengen. Potrivit acestuia, Suceava, și în special zona de frontieră cu Ucraina, a fost și este un exemplu de bune practici și o carte de vizită pe care România a folosit-o și o folosește în vederea aderării la Schengen.

„Aș începe cu gestionarea crizei refugiaților, perioadă în care, doar prin vama Siret, au trecut peste 1 milion de persoane fără a se înregistra probleme, refugiații beneficiind de tot sprijinul. Se știe că au fost zile cu -10°C, în februarie și martie, și când s-au înregistrat câteva sute de refugiați pe oră. Autoritățile din frontieră – Autoritatea Vamală, ISU, autorități locale, autorități județene, ONG-uri, Biserica și persoane fizice, au depus cu toții toate eforturile pentru amenajare spații de cazare, transport, masă caldă, preluare copii în școli, translatori și legătura cu familiile, transport de ajutoare, crearea de evenimente și emisiuni în limba maternă. Acestea sunt doar câteva exemple care au făcut ocolul lumii.

În această perioadă au ajuns în județul Suceava o serie de delegații internaționale importante, doi comisari europeni, miniștri, ambasadori, înalți oficiali pentru drepturile refugiaților și care, la unison, au apreciat eforturile autorităților române.

Trebuie să subliniez și alte domenii de implicare a noastră a sucevenilor, a autorităților, cum ar fi realizarea hub-ului de la Suceava prin punerea la dispoziție a celor necesare de către CJ Suceava, reluarea proiectului de 10 milioane de euro pentru reabilitarea Vămii Siret (amenajare spații și dotare), solicitarea și obținerea de fonduri pentru spații de parcare și consolidarea drumurilor.

Recent, trebuie să menționez implicarea noastră în deschiderea Punctului de trecere a frontierei și a Biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus. Consiliul Județean Suceava a modernizat 34 km de drumuri care leagă Siretul și Rădăuți de Vicovu de Sus în zona de frontieră, a modernizat drumurile județene spre Climăuți, au început lucrările la Izvoarele Sucevei și a fost modernizat întregul tronson Pojorîta – Fundu Moldovei – Izvoarele Sucevei, începe modernizarea drumului Valea Brodinei și Ulma. De asemenea, au fost accesate fonduri europene de peste 15 milioane de euro pentru infrastructura rutieră, pentru învățământ, sănătate, cultura și situații de urgență. A fost dezvoltat parteneriatul între județul Suceava și regiunea Cernăuți, vechi de peste 25 de ani, inițierea de înfrățire în zona de frontieră între localități din România și Ucraina, schimburi de experiență pentru reacția în caz de dezastre.

Acestea, și multe alte acțiuni, au fost explicate de mine și de echipa de la CJ Suceava în întâlniri cu oficialii europeni. Având în vedere strânsa colaborare între cele două țări mai pregătim deschiderea a 3 puncte de frontieră, la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei.

Toate acestea sunt dovezi clare că aici există colaborare și că județul Suceava este un exemplu de bune practici, care, sunt convins, va fi avut în vedere în aceste zile când se decide aderarea României la spațiul Schengen”, a declarat Gheorghe Flutur.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Din aceeasi categorie :

Bărbat luat la bătaie într-o spălătorie auto din Rădăuți

Sâmbătă după-amiază, lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat de 49 ani, din orașul Milișăuți,...

Programul evenimentelor organizate de Ziua Bucovinei

Săptămâna viitoare debutează cu marcarea Zilei Bucovinei, când organizăm mai multe evenimente, unele fiind în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, a anunțat președintele Consiliului...

Peste 160 de percheziţii DNA în București, Suceava și alte șase județe, într-un dosar de corupție și infracțiuni la regimul vamal

În cursul zilei de 23 noiembrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 162 de locații (o...

Autobuze din oră în oră din Gara Burdujeni spre Aeroportul Suceava, din 15 decembrie

Anunțul a fost făcut de viceprimarul Lucian Harșovschi, miercuri, în ședința de Consiliu Local. "Mai mult, vom avea și autobuz de noapte care va...

Gheorghe Flutur: „Am obținut o serioasă victorie pentru pensionari, majorarea punctului de pensie cu 12,5 % pentru toate pensiile”

Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele PNL, a anunțat că în urma ședinței de luni seară a coaliției de guvernare au fost stabilite măsuri importante pentru creșterea...
Ultimile stiri :